Мощните урагани ще подхранят исканията от островните държави на преговорите за климата

Мощните урагани ще подхранят исканията от островните държави на преговорите за климата

Валъри Волковичи и Алистър Дойл, Ройтерс

Опустошенията на урагана Ирма в Карибския регион ще засилят исканията на малките островни държави водещите потребители на изкопаеми горива да им помогнат да се справят с щети, които могат да се припишат на климатичните промени, казват представители на някои от тези страни.

Това ще може да предизвика сблъсък между островните страни със САЩ и други богати държави на преговорите за климата в германския град Бон през ноември.

При управлението на президента Доналд Тръмп САЩ изразяват съмнения за глобалното затопляне и се заричат да се оттеглят от световно споразумение за борба с това явление, докато други богати държави отдавна се съпротивляват на призивите да плащат за свързани с климата "вреди и загуби" в чужбина.

"Ако някога е имало казус за вреди и загуби, той е налице", каза постоянният представител в ООН на разположената в Индийския океан островна държава Сейшели Рони Жумо, имайки предвид Ирма и други неотдавнашни бури. Сейшелите са член на Съюза на малките островни държави в ООН.

"Ураганът Ирма нагледно показва разрушителната сила на климатичните промени и изтъква, че вредите и загубите не са някакво абстрактно понятие, а житейска реалност за хората, които най-малко са допринесли за проблема", каза министърът на околната среда на Малдивите Торик Ибрахим, чиято страна е председател на Съюза на малките островни държави.

Премиерът на Фиджи Франк Байнимарама, чиято страна ще председателства преговорите в Бон от 6 до 17 ноември, заяви, че ключов приоритет на тази среща на върха ще е въпросът кой ще плаща за "вредите и загубите" от свързани с климатичните промени бедствия.

Ирма нахлу във Флорида вчера, предизвиквайки една от най-масовите евакуации в историята на САЩ, след като опустоши карибските острови Сен Мартен и държавата Антигуа и Барбуда. Нейният премиер Гастън Браун каза, че Барбуда е "едва обитаем".

Ураганът Харви връхлетя Тексас на 25 август и предизвика рекордни наводнения, които взеха около 60 жертви и нанесоха щети за милиарди долари.

Министри от островните държави ще се позоват на дошлите един след друг урагани, за да окажат натиск на преговарящите в Бон да приемат някои подробности в механизъм за справяне с вредите и загубите от крайно тежки климатични прояви, както и от по-бавни промени като покачването на морското равнище и разрастването на пустинните райони.

Климатолозите казват, че затоплянето на въздуха и водата в резултат от климатичните промени може да е допринесло за усилването на ураганите. Агенцията за опазването на околната среда на САЩ оспорва тези твърдения и смята, че те са опит да се политизират природни бедствия.

Вредите и загубите са спорен въпрос в климатичните преговори от години и настройват богатите страни срещу бедните. Правителствата за пръв път одобриха "механизъм за вредите и загубите" във Варшава през 2013 г. и го потвърдиха в Парижкото споразумение от 2015 г. Не е ясно обаче какво ще покрива той, кой ще плаща и колко ще струва.

Под натиска на богатите страни в преамбюла на Парижкото споразумение се казва, че механизмът за вредите и загубите "не включва и не осигурява основание за обезщетение или компенсации".

Майлс Алън, преподавател по наука на геосистемите в Оксфордския университет в Англия каза, че развитите страни не искат да отворят вратичка към юридическа отговорност за изплащане на обезщетения. Той обаче добави, че трябва да се обсъди дали може да се търси отговорност от големите корпорации, като производителите на въглища и петрол, или от други страни по този казус.

Изследователи от Фондацията "Хайнрих Бьол" в Берлин казват, че до 2030 г. ще са нужни най-малко по 300 милиарда долара годишно в помощ на хората, които са изгубили земите и насажденията си или са принудени да мигрират в резултат на крайно тежки проблеми, свързани с климата.

Тези разходи са отделно от 100-те милиарда долара годишно до 2020 г., които богатите страни обещаха на бедните съгласно Парижкото споразумение, за да им помогнат да развият икономиката си по природосъобразен път и да се приспособят към климатичните промени.
Тръмп и Конгресът на САЩ заявяват, че САЩ повече няма да допринасят за постигането на тази цел.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят