МОСВ отказва да възстанови резервата на плаж "Корал"

МОСВ отказва да възстанови резервата на плаж "Корал"

Министерството на околната среда и водите не намери основания да започне процедура по възстановяване на резерват "Блатно кокиче" в района на къмпинг "Корал". В съобщението на институцията във вторник се казва, че в периода в края на юни месеца тази година е направена проверка в района на бившата защитена зона и не е открито нито едно блатно кокиче.

Този растителен вид е в Червената книга на защитените видове. Резерватът е заличен през 2003 година със заповед на тогавашния министър Долорес Арсенова (НДСВ). Няколко месеца по-късно община Царево продава земята за по 7 долара на кв.м. за строителство на вилно селище.

Преди две седмици редица природозащитни организации, включително Асоциацията на природните паркове в България, се обявиха за възстановяване на резервата. Те показаха кадри от местността край къмпинг "Корал", в които ясно се вижда, че блатно кокиче там има. Видеото е снимано през април тази година.

В съобщението на МОСВ се посочва също, че периодът на цъфтеж на кокичето е през април и май. Проверката е обаче е извършена в края на юни, когато служителите на министерството е трябва да копаят, за да открият единствено луковици.

Министерството заявява, че резерватът е обявен през 1973 година, а на три пъти през 80-те години е установяван, че находището на вида е в лошо състояние.

"В резултат на констатациите от проверките, МОСВ не намира основание да предприеме процедура за обявяване на защитена територия в района на къмпинг “Корал”, нито за възстановяване на статуса на бившата защитена територия южно от с. Лозенец", се казва в съобщението на екоминистерството.

Преди две седмици шефът на Асоциацията на парковете в България Тома Белев остро разкритикува експертизата на хората от МОСВ. Той обясни, че европейската практика е в продължение на поне 5 години да се следи състоянието на един растителен вид, преди той да се обяви за изчезнал.

От съобщението на МОСВ става ясно, че поне два пъти за последните 7 години на място са ходили инспектори, които не са видели кокичета. В същото време не става ясно дали те стъпвали на плаж "Корал", когато те цъфтят. Последната им "екскурзия" очевидно не е била в този период.

Преди две седмици стана ясно още, че зам.-министър на околната среда и водите Ивелина Василева е балдъза (сестра на съпругата - бел.ред.) на главния архитект на Община Царево Димитър Алексиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?