Може да се състои среща ЕС - Турция по време на европредседателството

Ако намиращите се в затвора турски журналисти бъдат освободени, това би било успех на Бойко Борисов, обясни Рашидов

Екатерина Захариева, сн. БГНЕС
Независимо че не е предвидена среща за отношенията Европейски съюз-Турция по време на българското европредседателство, такава може и да се състои, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева.
 
По думите ѝ диалогът с южните ни съседи трябва да е честен, не през медиите и да се фокусира върху добрите отношения. 
 
Преди ден премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и пое ангажимент да посредничи за нормализиране на отношенията Турция-ЕС.
 
По думите на Захариева Турция е един от най-важните външно-икономически партньори на България и на ЕС. 
 
За около пет-шест години с около 50 на сто е нараснал стокообменът между двете държави с позитивно салдо за България. Винаги има и още повече възможност, т.е. възможност за българските производители да имат добър достъп до огромния турски пазар. Обсъждахме и през Турция да минават източници на диверсификация на доставки на газ за България, транспортните коридори. Имаме много теми, по които да работим, каза още външният министър в понеделник пред БНТ. 
 
Няма как да се случва борбата с тероризма, охраната на външните граници на ЕС, без Турция - съюзник в НАТО, без това Турция да бъде близък партньор на ЕС, добави Захариева.
 
Тя коментира, че европредседателството "не е само фанфари, а много работа" и посочи като предизвикателство промените в Дъблинския регламент и старта на разговорите по бъдещата бюджетна рамка на съюза.
 
Депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който също бе част от българската делегация в Истанбул, посочи от своя страна, че премиерът Бойко Борисов е поставил пред Ердоган въпроса за арестуваните журналисти и свободата на словото в Турция.
 
"Това малко задържа разговора. Бойко застана зад свободата на словото и журналистите”, допълни той, като по думите му отсрещната страна е разбрала посланието.
 
Борисов обяснил на турския президент, че задържането на журналистите не е добър знак за Европа.
 
Рашидов допълни пред бТВ, че ако журналистите в Турция бъдат освободени, това би било успех на Бойко Борисов.
 
В Турция над 50 000 души бяха арестувани, а над 150 000 бяха уволнени или отстранени от работа при чистките, предприети след опита за преврат. Сред тях са журналисти, учители, държавни служители, магистрати, военни и други. 
 
Според бившия културен министър Борисов има уникалната възможност да бъде един от важните лидери в ЕС и да балансира Балканите.
 
"Тази дипломация, която води Бойко Борисов, дразни сигурно много наши хора, но е много полезна за света”, посочи Рашидов.
 
Обръщението на Борисов към Ердоган "Тайпи” се породи от това, че имаме много добра дипломация и комуникация с турското правителство и сърдечно усещане за приятелство. Когато има приятелство между хората, те могат да си казват и малките имена и по-умалителни, обясни бившият министър на културата и днешен депутат от ГЕРБ.
Споделяне

Още по темата

Още от Европредседателство

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?