Регионалният министър Лиляна Павлова:

Можем да загубим 200 млн. евро за “Струма” заради археологически разкопки

Снимка: БГНЕС

Допълнителни археологически проучвания по трасето на магистрала “Струма” може да забавят изграждането ѝ с над 6 месеца, което ще застраши усвояването на над 200 млн. евро от еврофондовете. Това заяви регионалният министър Лиляна Павлова в интервю пред бТВ. Тя обясни, че ако страната изостане с изграждането на пътя до Кулата, целият проект ще трябва да се плати с пари от държавния бюджет.

Павлова каза още, че пътната агенция ще предложи на археолозите да се “консервират” участъците, където би могло да има обекти с културна и историческа стойност и проучването им да се отложи за неопределен период. "Ако обаче те настояват бъде работено по археологията, ще трябва да го приемем, тъй като ние не сме тези, които можем да кажем", добави тя.

По думите ѝ обаче това ще доведе до закъснение. Ако за допълнителни проучвания се спре работа във въпросните 300 метра, които са най-голямата част за изгребване на земна маса за останалите участъци, ще изпуснем този летен сезон и ще закъснеем много със сроковете, включително с усвояването на средствата, и това е сериозен риск, каза Павлова.

“Само за археология сме предвидили 5 милиона, а пък за строителството на магистралата сме предвидили над 200 милиона. Надявам се да не трябва да ги плащаме с бюджета”, коментира тя евентуалните загуби за страната от забавянето на строежа. “Струма” е включена в европрограма “Транспорт” за настоящия програмен период на ЕС, изтичащ през 2013 г. Страните членки все пак имат възможност да разплащат европроекти до 2015 г.

По повод конфликта на пътната агенция с археолозите за разкопките по трасетата на важни инфраструктурни проекти и последвалата размяната на обвинения Павлова каза, че “искрено се надява да не е злоумишлено”.

"Не мисля, че може да се говори за политически саботаж. Моето притеснение е да не платим два пъти за едно и също нещо", коментира още министърът. "Това, което се случи, беше натрупване на факти, които ни притесниха, че има нещо", допълни тя.

"Трасетата за тези магистрали са планирани още през 1980-те години. На участъка Шумен – Белокопитово има правени проучвания 22 години. Агенция "Пътна инфраструктура" като възложител е направила всичко възможно, за да бъдат направени предварителни проучвания по време на идейния проект. При техническия проект имаме потвърждение, че можем да строим, започва строителството и изведнъж изниква нуждата от разкопки", коментира министърът и уточни, че това означава втори път да се плати за едно и също нещо.

Същевременно по думите ѝ няма ясни критерии за това как се образува цената, която трябва да плаща МРРБ за археологическите разкопки

"На места плащаме 40 000 лева за определен вид археология, на други места цената е около 370 000 лева", поясни министър Павлова. "Не намеквам за източване на пари. Но трябва да сме внимателни и особено в условията на криза, да не плащаме по два пъти", категорична е Лиляна Павлова.

"Тракия" основен приоритет за 2012

"Надявам се тази година магистрала "Тракия" да е готова и да може да се ходи по-лесно и по-бързо на море. Плануваме до 1 юли да са готови и Лот 2, и Лот 3 и част от Лот 4 в частта до петолъчката на Ямбол. Това е наш основен приоритет, за да може това лято поне до Ямбол трафикът да е абсолютно обезопасен, а надявам се и продължението", коментира министърът. Тя обаче уточни, че се работи и по другите пътища като магистрала "Хемус", която е една от важните теми за правителството.

"Работим първо в така наречената “тапа” на Околовръстното в София до гара Яна. Разбира се в момента не е пикът на строителния сезон, но напролет ще възстановим дейностите там, тъй като това е изключително важен участък", коментира Лиляна Павлова.

Другият важен участък, по думите на министъра, по който се работи е Шумен-Белокопитово – част от “Хемус”.

"Магистрала "Хемус" остава основен приоритет за следващия програмен период, когато до Велико Търново ще бъде изцяло магистрала, а от Велико Търново до Шумен ще бъде скоростен път", заяви Лиляна Павлова.

“Скоростният път е бъдеща магистрала, най-общо казано, там, където няма достатъчно трафик да бъде направена магистрала, много по... включително най-вече от финансова гледна точка е много по-изгодно да направим скоростен път, това са две ленти във всяка посока, с мантинела между тях, липсват само аварийните платна, които могат да се добавят тогава, когато е необходимо тя да влезе в магистрален вече габарит”, обясни Павлова.

Златна перла” ще бъде съборена до края на годината

За събарянето на сгради, регионалният министър коментира, че за 2011 г. има премахнати над 1300 сгради.

"Имаме издадени 2100 заповеди за премахване, от които 600 са влезли в сила, по останалите вървят делата. За 2012 г. мисля, че ще се стигне до над 1500 сгради да бъдат реално премахнати. В тази статистика има масивни дву и три етажни сгради. Имаме премахнати високи сгради не само около Ивайловград, но и на други места. Навсякъде, където има влязла в сила заповед и са приключили съдебните процедури, сградите ще бъдат премахнати. "Златна перла" ще бъде един от първите обекти, всичките 10 сгради там, които ще бъдат премахнати през тази година", категорична е Павлова.

Тя заяви, че от тези 1300 сгради най-много незаконно строителство има в Бургас – 400 незаконно постройки, София – около 300 и в Пловдив. Това са трите области с най-голям брой незаконно строителство.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?