МВФ няма да отстъпи от строгите мерки за кредитирането

Международният валутен фонд няма намерение да смекчи позицията си за необходимостта от по-строг контрол върху кредитирането и мерки за намаляване на ръста на отпусканите заеми от българските банки. Това става ясно от интервю на постоянния представител на фонда у нас Джеймс Роуф пред БТА.

Вчера, след среща с представителя на фонда, депутатът от СДС Никола Николов изрази очакване при предстоящата мисия на МВФ в България да се вземат предвид критиките на "Раковски"134 срещу рестрикциите за кредитирането и алтернативните им предложения.

Не трябва да се очаква от фонда да смекчи някои от ограниченията в кредитирането, заради възникналите в България дебати, обаче каза Роуф. "Виждаме, че кредитирането продължава да расте с бързи темпове и се надяваме, че мерките, които се прилагат в момента, ще променят тази тенденция. Но засега не сме в позиция, когато можем да кажем, че има нужда от по-меки мерки, защото няма намаление на ръста на кредитирането", обясни той.

Роуф посочи, че една от основните задачи на мисията на МВФ, която идва в България на 28 юни, е по мерките в банковия сектор за ограничаване на ръста в кредитирането. Целта е да се намали основния риск за страната - високият дефицит по текущата сметка, който в момента достига 9 % от Брутния вътрешен продукт (БВП).

За страна като България, която е в процес на реформи и на присъединяване към ЕСК, се очаква да има голям дефицит по търговската сметка. Но целта е той да не е твърде голям, за да не доведе до увеличение на външния дълг, обясни притесненията на фонда Джеймс Роуф.

Постоянният представител на МВФ е съгласен с констатацията, че ръстът на кредитирането в България е голям, защото е започнал от нулата. Добре е, че относително ниският дял на банковите кредити в БВП се покачва, но въпросът е, че скоростта на този ръст е много голяма, обясни Роуф. Той добави, че фондът приветства отпускането на повече заеми, отколкото преди и иска кредитирането да продължи да расте, но с по-бавни темпове. Това е и целта на съгласуваните с МВФ мерки, които се предприемат от българското правителство.

Попитан за критиките и недоволствата предимно на дясната опозиция срещу тези мерки, Роуф посочи, че МВФ не е политическа организация и преговаря с правителствата. Срещите на представители на фонда с политически партии, бизнес организации и синдикати той обясни с желанието на МВФ да се осигури колкото се може по-голяма обществена подкрепа, за да има успех изпълнението на програмата, договорена между фонда и правителството. Затова се срещаме с хора извън правителството, добави Роуф.

Постоянният представител на фонда специално наблегна, че за България е много важно да поддържа високо ниво на преките чуждестранни инвестиции, включително и от приватизация, тъй като голяма част от големия в момента дефицит се финансира от тези средства. Това трябва да продължи, за да не се налага на правителството да взема заеми, за да финансира дефицита, което ще доведе до нарастване на държавния дълг, обясни той.

"Дефицитът по текущата сметка ще продължи да бъде голям, но ако правителството вземе подходящите мерки, няма да е проблем", допълни представителят на МВФ в България.

На въпрос доволен ли е фондът от приватизацията в България, Джеймс Роуф отговори, че в МВФ са щастливи от приключването на проточилата се дълго сделка за БТК. Той определи като положително развитието на сделките за електроразпределителните дружества и "Булгартабак".

Роуф изрази надежди, че в приватизационната програма на правителството ще бъде заложено и раздържавяването на дружества - производители на електроенергия.

Роуф посочи, че на заседанието си в понеделник тази седмица бордът на директорите на МВФ е подчертал колко е важно България да поддържа строга фискална политика в рамките на валутния борд и е бил единодушен, че ще има ново споразумение със страната ни.

Новото споразумение ще бъде много сходно с предишното - отново 2-годишна програма, но без финансиране. Очакванията са то да бъде предложено пред Борда на директорите на МВФ в края на юли или началото на август.

И представителят на фонда, както и финансовият министър Милен Велчев във вторник, определи целта на мисията на фонда у нас в края на юни като техническа. Това ще бъде мисия, която да уреди някои технически детайли по приключване на споразумението, каза той.

Освен мерките по кредитирането, като основна задача на мисията Джеймс Роуф посочи и уточняване на последните детайли за това как точно ще се управлява фискалната политика на страната до края на годината.

По този повод постоянният представител на МВФ уточни, че предплащането на част от дълга на България към МВФ няма да бъде условие в споразумението, а решение на правителството, съгласно неговата стратегията за управление на дълга.

Според Роуф, използването на част от фискалния резерв за предсрочно погасяване на външен дълг няма значение от икономическа гледна точка, както смятат от СДС. Това ще спести пари на правителството, тъй като лихвите, които то плаща по външния дълг, са по-високи от лихвата на БНБ по депозирания в Централната банка фискален резерв, уточни Роуф.

Той определи като важна част от фискалната политика необходимостта правителството да контролира разходите за заплати в държавния сектор. Тази тема бе друга от критиките на СДС, горещо подкрепена от синдикатите.

"Нашето внимание е насочено към общите разходи за заплати в държавния сектор и ние вярваме, че е възможно в този сектор да се намали общият брой на хората и да се увеличат заплатите ", коментира Джеймс Роуф.

По думите му, заплатите в държавния сектор изпращат важен сигнал за определяне на заплатите в частния, което пък е фактор за поддържането на конкурентноспособността на българската икономика.

Джеймс Роуф добави, че фондът не е ревизирал прогнозите си заради ръста в цените на петрола, защото не смята, че ще има драстични отклонения от тях.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?