МВФ отпуска 1 милиард евро за Кипър

Кристин Лагард

Международният валутен фонд (МВФ) обяви днес, че ще отпусне 1 милиард евро за спасителния пакет за Кипър. Решението е взето ден след като международните партньори на Кипър - Европейската комисия, Европейската централна банка и МВФ - се споразумяха по условията на спасителния пакет от 10 милиарда евро, отбелязва ДПА.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард съобщи, че изпълнителният съвет на фонда вероятно ще одобри споразумението през май.

"Кипърските власти представиха амбициозна, многогодишна програма за реформи, за да справят с икономическите предизвикателства, пред които са изправени", посочи тя.

Новият финансов министър на Кипър Харис Георгиадис положи клетва в сряда. Досегашният финансов министър Михалис Сарис подаде оставка вчера, като обясни, че се оттегля, за да улесни работата на сформираната разследваща комисия, която ще търси виновни за изтичането на пари от банките, докато те бяха затворени.

Няма да се предприемат нови мерки за строги икономии в Кипър, ако бъде изпълнено постигнатото вече споразумение с т. нар. Тройка международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ по икономическата програма за острова до 2018 г. в замяна на което страната ще получи 10 млрд. евро. Това заявява външният министър на Кипър Йоанис Касулидис в интервю за кипърската държавна радиотелевизионна корпорация.

Ръководителят на кипърската дипломация изтъква, че на преговорите с международните кредитгори правителството в Никозия е договорило допълнителни съкращения на заплати в държавния сектор, но изказва убеденост, че утре Европейската работна група ще одобри доклада на Тройката за острова.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа