МВР оттегли искането за данъчна проверка на пребития журналист Димитър Кенаров

МВР оттегли искането за данъчна проверка на пребития журналист Димитър Кенаров

В сряда пред съда МВР оттегли искането си за извършване на пълна данъчна проверка на пребития по време на миналогодишните протести журналист Димитър Кенаров. Вътрешното министерство внесе това искане в отговор на делото, което репортерът заведе срещу полицейското задържане.

Пред съда в сряда бяха разпитани двама свидетели, включително фоторепортер, който е заснел ареста на Кенаров, който бе влачен по паважа към камионетката от няколко полицаи. Свидетелите заявиха, че съвсем ясно се е чувало как той се представя като журналист, но реакция на полицаите няма.

По делото ще има поне още едно заседание, на което ще бъде представена експертиза от видеозаписа на задържането на журналиста.

Димитър Кенаров бе видимо доволен от развитието на делото. Според него е било съвсем логично МВР да оттегли искането си за данъчна ревизия.

"Мисля, че е съвсем логично това решение. То беше безумно в самото си искане. Явно, че сега нали е сменен юрисконсултът от МВР (който се явява по делото) и (има ново) отношение към този тип задържания", каза Кенаров.

По-рано същия ден служебният вътрешен министър Бойко Рашков смени шефа на столичната полиция с аргумента, че отношението му към пребиването на протестиращи е недопустимо.

"Мисля, че в момента нещата се развиват добре и по правилния начин", каза още Кенаров.

Журналистът беше задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Докато е под контрола на полицейските служители, Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Той е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

Ден след протеста главният секретар на МВР Ивайло Иванов се опита да внуши, че Кенаров е бил задържан, защото е извършвал закононарушения: "Това, че си журналист, не означава, че трябва да чупиш, да биеш полицаи, да извършват нарушения или престъпления. Ако някой има карта и преди това метне бомба, ще бъде задържан". В съдебната зала обаче МВР смени версията си и вече твърди, че Кенаров не е бил арестуван, а е бил "поканен" от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 срещу 3 септември.

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на гражданин, обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се е съпротивлявал на полицаите.

Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се регистрира случаи на нападения над журналисти. АЕЖ-България обяви, че ще информира международните си партньори за последните развития по случая и действията на българските власти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?