МВР приключва 2011 г. с дарения за над 12 млн. лв.

Дарения за 12 064 401 лева отчете МВР за цялата 2011 година, става ясно от регистъра за волните пожертвувания за институцията. В тази сума не са включени парите, получени от вътрешното министерство по европейски проекти. В регистъра не е посочено и дарението на четириетажната сграда в Бургас, която бе предоставена специално за тази цел от "Лукойл" на общината, която от своя страна дари сградата на МВР и така бе заобиколена забраната на министър Цветан Цветанов да се приемат дарения от частни лица и фирми.

На 15 август вицепремиерът подписа заповед, в която се казваше, че от 1 септември забраната за дарения влиза в сила. Тя обаче не важи за държавни институции, общини, както и фирми държавна или общинска собственост. Така МВР продължи практиката да заобикаля Закона за обществените поръчки чрез собствените си фирми.

Най-яркият пример в това отношение е дружеството "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). Както Mediapool вече писа през юли тази фирма "дари" 236 автомобила на МВР за над 2 милиона лева. Тогава с половин уста от министерството признаха, че използват БМВ да си доставят техника.

След 1 септември фирмата продължава ударно да дарява на своя принципал, предоставяйки консумативи и техника за 284 472 лева на дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" в МВР.  Фирмата дарява по други два договора нови консумативи на стойност съответно 15 6132 лева и 17 870 лева. През ноември на същата дирекция БВМ "дарява" лазарни принтери, хартия и мастило за още 34 400 лева.

През ноември чрез БМВ вътрешното ведомство си дава мотоциклети за 32 755 лева, автомобили за 31 960 лева и още един път разходи за консумативи за лазерни принтери за 19 896 лева.

БМВ дарява други 17 910 лева за материали за ДНК на Областната дирекция в Бургас.

Дружеството е преотстъпило на СДВР консумативи и резервни части за компютри за 37 857 лева през ноември, а на следващия месец е отделило 5250 лева за светлоотразителни жилетки за столичната полиция. На смолянската полиция БМВ в края на годината дарява автомобил за 20 300 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България