Въпреки критиките на Брюксел

МВР си взе четири лимузини без обществена поръчка

МВР си взе четири лимузини без обществена поръчка

МВР си е взело четири лимузини "Шкода Супърб", прескачайки Закона за обществените поръчки, чрез дарение от собствената си фирма "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ), показа проучване на Mediapool. Дарението е направено на 6 март тази година, а луксозните автомобили са дадени за ползване на Главна дирекция "Криминална полиция", става ясно от списъка с даренията на МВР за 2012 година. Точно един месец бе необходим на вътрешното министерство да отговори на запитването по Закона за достъп до обществена информация в отговор на въпрос за какви автомобили става дума. Максималният срок по закона е 14 дни.

Прескачането на задължителните конкурси за доставка на техника е стара практика на МВР.

Това се случва основно чрез БМВ, чийто принципал е вътрешният министър Цветан Цветанов. Шкодите са "дарени" на МВР по-малко от месец след публикуването на последния доклад на Европейската комисия, в който се критикува точно тази практика на министерството.

Общата цената на четирите лимузини е 148 860 лева, а прагът на закона, над който е задължително да се обявяват конкурси, е 66 000 лева. След серия от скандали вътрешният министър Цветан Цветанов забрани през август миналата година да се приемат дарения от частни фирми и благодарни граждани, но си запази правото да взима от дружества, които са собственост на държавата и общините. Така се съхрани и възможността да се заобикаля закона.

Схемата чрез БМВ се използваше особено активно през 2011 година, когато близо половината от всички дарения (12 млн. лева) за министерството бяха точно от БМВ. Както Mediapool вече писа, дружеството печели основно от регистрационните табели на превозните средства, а МВР използва този бизнес, за да си "подарява" разни неща.

Най-фрапиращият пример бе отново през 2011 година, когато МВР си купи 236 автомобила "Опел Астра" за 2.007 млн. лв без обществена поръчка през дарение от собственото си дружество. Тогава от министерството признаха с половин уста за практиката си да заобикалят закона и обясниха, че през БМВ може да се купува бързо и евтино изключително необходима техника.

До края на 2011 година БМВ успя да дари и нова порция от коли за 228 000 лева. Голямата сделка с опелите стана повод и за критиките на Европейската комисия от февруари. Случаят с шкодите показва, че МВР не смята да се съобрази с препоръките на Брюксел.

Извън лимузините, през 2012 година БМВ е направила множество по-малки дарения на своя собственик. Така отдел "Пътна полиция" към СДВР се сдобил със светлоотразителни жилетки за 5250 лева, което при цена между 3-4 лева за жилетка прави умопомрачителен брой от над 1500 жилетки за петдесетината катаджии в София. КАТ-София е получил и компютърни консумативи за 9064 лева.

БМВ са дарили резервни части за 6000 лева на служба СДОТО, която отговаря за подслушването и проследяването, а дирекцията за управлението на собствеността в МВР са получили автомобилни гуми за 50 000 лева. Болницата на министерството е получила на свой ред "проектна документация" за 29 000 лева.

Споделяне

Още по темата

Още от България