На 25 януари ще бъде отслужена панихида за българския дисидент Едуард Генов

На 25 януари ще бъде отслужена панихида за българския дисидент Едуард Генов
В понеделник, 25 януари, ще бъде отслужена панихида за 40 дни от кончината на българския дисидент и общественик, дългогодишен политически затворник при комунистическия режим Едуард Генов.

Роден през 1946 година в София, през 1964 г. той влиза в групата "Младежка организация за национална свобода”, за което е арестуван и хвърлен в затвора. Престоява там малко повече от месец, тъй като има "късмет" да бъде амнистиран по случай 20- годишнината от Девети септември.

През септември 1968 г., когато е студент по история в Софийския университет "Климент Охридски”, публично протестира срещу окупацията на Чехословакия от войските на Варшавския договор и заедно с Александър Димитров и Валентин Радев разпространява позиви със съдържание "Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!”

Арестуван е през октомври, а през януари 1969 г. е осъден на 5 години затвор по обвинение за организиране на "нелегална контрареволюционна група“. По-голямата част от присъдата си излежава в Старозагорския затвор, където получава втора присъда за "намерение за бягство“ и е освободен едва през 1978 година.

През 1987 г. Генов е един от шестимата (заедно с Илия Минев, Григор Симов, Цеко Цеков, Божидар Статев и Стефан Савовски) подписали открито писмо до международна конференция във Виена, посветена на спазването на Хелзинкските споразумения, след което отново е арестуван. В началото на следващата година е сред основателите на "Независимото дружество за защита правата на човека” с председател Илия Минев. На 6 юни 1988 г. Едуард Генов е арестуван и интерниран в село Михалково, а през октомври 1988 при драматични обстоятелства е експулсиран от България.

Едуард Генов умира в град Сакраменто, Калифорния - САЩ на 16 декември 2009 година от инфаркт.

Поменът по случай 40 дни от смъртта му ще се извърши на 25 януари 2010 г. (понеделник) в 12 часа в храм “Св. Петка” – стара, на ул.”Цар Калоян” №9.

Споделяне

Още по темата

Още от