На военния министър парите му стигали, ама не съвсем

На военния министър парите му стигали, ама не съвсем

След като преди дни военният министър Николай Цонев обяви, че е единственият министър, на когото бюджетът му стига, и че се справя с всички армейски проблеми, без да иска допълнителни средства, в четвъртък стана ясно, че министерството му е поискало от държавата допълните 49 млн. лева целево финансиране. Те били нужни за утилизация (унищожаване) на излишни боеприпаси и за охранителни системи и видеонаблюдение на складовете, където се съхраняват боеприпасите.

Зам.-министърът на отбраната Камелия Нейкова обясни в четвъртък, след като беше изслушана от депутатите в комисията по отбрана, че търговете за следващите лотове по проекта за утилизация на излишните боеприпаси ще стартират едва, след като бъде осигурено целевото финансиране.

Искането за средствата е дошло от Генералния щаб и е било подкрепено от военния министър Николай Цонев. В момента се преговаря с Министерството на финансите дали е възможно отпускането на допълнителните средства.

Председателят на парламентарната военна комисия Димитър Дъбов обясни, че програмата за утилизация ще бъде оптимизирана. Идеята е в бюджета за следващата година за нея да бъдат заложени повече средства. Обсъжда се и закупуването на специално оборудване за унищожаване на опасни видове боеприпаси, което щяло да излезе около 5 млн. лева.

Зам.-началникът на Генщаба ген. Галимир Пехливанов съобщи, че само през миналата година за разчистването на района около гръмналото поделение в Челопечене са били изразходвани близо 1.5 млн. Лева. 50 % от тези средства са отишли за закупуване на техника. За тази година са предвидени още 800 000 лева.

Отделно от тези средства САЩ обявиха, че ще отпуснат между 400 000 и 1 млн. долара помощ за прочистване на района на епицентъра на взривовете.

Темата за утилизацията на боеприпасите стана особено актуална, след като на 3 юли взривове във военното поделение край Челопечене разтърсиха цяла София. Това принуди правителството спешно да отпусне 30 млн. лева и в началото на януари стана ясно, че четири фирми (две, от които в консорциум) ще вземат общо 28 млн. лева за утилизацията на 14 945 тона боеприпаси.

В хода на процедурата по избор на изпълнителите кандидатстващите чужди компании отпаднаха, тъй като предложиха утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница.

Общото количество на боеприпасите за унищожаване в страната е около 40 000 тона, но през следващите няколко години ще се натрупат още около 30 000 тона.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?