Вицепрезидентът иска от Свилен Нейков отчет за всички натурализирани спортисти

Над 4200 "нови" българи за последните четири месеца

Правосъдното министерство предложило да се даде гражданство на осъден

Сн. БГНЕС

Вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала през последните четири месеца да даде българско гражданство на двама спортисти, трима руснаци с крупни дарения в България, инвеститор и други, но е подписала укази за даването на гражданството на 4247 души, като вече традиционно най-много от "новите" българи са от Македония (2264 души), Молдова (1126), Израел (232), Украйна (204) и други.

Попова представи във вторник състава на Комисията по българското гражданство и за българите в чужбина към президентството, която ще се води от Ирина Димитрова, юрист с дългогодишен опит в правосъдното министерство, и представи отчет за свършеното от началото на мандата.

Попова съобщи, че през изминалите четири месеца е било отказано гражданство на общо 316 лица, отменена е и натурализацията на един македонец, за който е установено, че е ползвал чужди документи за самоличност.

302 от отказите за гражданство са били по предложение на правосъдния министър, а 8 по решение на вицепрезидента след предложение на комисията. На 5 души пък е отказано възстановяването на българско гражданство.

Попова не дала гражданство на дарители, инвеститор и спортист

Попова съобщи, че с нейно решение е отказано гражданство на трима руснаци, които са дарили суми от по 100 000 долара и лева, като според нея българското гражданство не може да се дава само за парични дарения, а трябва да е аргументирано от сериозни мотиви. Освен това вицепрезидентът е отказала и гражданство на претендиращ за крупен инвеститор в България, чиято националност не бе посочена.

Той е претендирал, че има големи заслуги към България в икономическата сфера, но е преценено,че заслугите не могат да бъдат отчетени като толкова големи.

Отхвърлила е и две предложения на спортния министър Свилен Нейков за натурализация на двама спортисти – хокеист и борец, съответно от Словакия и Армения, тъй като е било преценено, че нямат забележителни, реални постижения в областта на спорта.

По отношение на натурализираните вече спортисти тя е поискала отчет от Нейков колко от тях са останали в България и се състезават за страната.

По закон вицепрезидентът има право да отмени натурализация, ако се прецени впоследствие, че необходимите изисквания не са изпълнени, уточни Попова.

Правосъдното министерство предложило да се даде гражданство на осъден

Тя е решила да не дава натурализация и на още двама души, единият от които е бил македонец с влязла в сила присъда в страната си, а срещу другия е имало вече прекратено наказателно производство.

Не стана ясно обаче защо министерството на правосъдието е предложило да се даде гражданство на осъден.

В комисията към президентството освен Ирина Димитрова влизат и Невяна Михайлова, която е изпълнявала технически функции досега в президентството, и Мария Цанкова, която ще отговаря за ресора българи в чужбина към комисията.

Маргарита Попова съобщи, че по нейно искане към предложенията от Министерство на правосъдието ще се прилагат копия от всички удостоверения на хората, претендиращи за българско гражданство, които се издават от Държавната агенция за българите в чужбина, автентичните мотиви от МВР и от ДАНС, с които те дават или не дават уверение ,че искащите гражданство не представляват заплаха за националната сигурност и обществения ред. Изискват се още документ с писмени мотиви от Министерство на правосъдието, които дават основание да се възстанови българско гражданство, и мотиви за придобиване на гражданство, въз основа на това , че въпросното лице има родител български гражданин.

Тя каза още, че предстои изготвянето на Концепция за българското гражданство, в която да се прецени дали и какви законови промени са необходими.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?