Намаленото доплащане за лекарства влиза в сила от февруари догодина

Намаленото доплащане за лекарства влиза в сила от февруари догодина

Промяната в наредба на здравното министерство, целяща да ограничи доплащането за лекарства, поемани от здравната каса, ще влезе в сила от 16 февруари догодина вместо от този месец. Отсрочката от два месеца бе обявена в понеделник от здравното министерство след среща на здравния министър Петър Москов с представители на Българския фармацевтичен съюз.

С промените в наредбата се въвежда ограничение пациентите да не могат да доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент от дадена група. Ограничението се отнася до лекарства от един вид – например за високо кръвно налягане, където най-евтиният продукт се покрива напълно от НЗОК, но същевременно има и няколко по-скъпи.

Досега пациентът доплащаше разликата, ако му е предписано лечение с по-скъпия медикамент. Тоест ако най-евтиното лекарство струва 5 лева, а той ползва медикамент за 18 лева, доплащаше 13 лева от джоба си. Занапред НЗОК ще реимбурсира само медикаменти, които влизат в сложения ценови таван. Тоест ако най-евтиното лекарство от групата струва 5 лева, пациентите не трябва да доплащат повече от 60% от стойността му или най-скъпото лекарство, което ще могат да си купят ще е за 8 лева.

Заради това условие през миналата седмица от пациентската организация “Заедно с теб“ предупредиха, че над 470 жизненоважни медикамента отпадат от реимбурсация. Те се обявиха срещу ограничението, тъй като нарушава свободния избор на лекари и пациенти.

От здравното министерство съобщиха, че отсрочката се дава, за да може системата плавно да се адаптира към новите изисквания.

Споделяне

Още по темата

Още от България