Нанси Хюстън е лауреатът на антинаградата за най-лошо литературно описание на секс

Нанси Хюстън е лауреатът на антинаградата за най-лошо литературно описание на секс

Канадската писателка Нанси Хюстън стана лауреат на тазгодишната антинаграда Bad Sex in Fiction Award, която се връчва за най-лошо описание на секс в художествени произведения, съобщи ББС.

Писателската бе отличена за своя 14-ти роман "Инфрачервено" (Infrared), в който се разказва за жена фотограф, която снима своите любовници по време на секс. Журито е било съблазнено от живите образи в прозата на Хюстън ("плътта, това архаично царство, което носи сълзи и страхове, кошмари, бебета и замайване" или описанията на състоянието на героинята по време на секс, "плаваща в радост като риба във вода").

Хюстън, която сега живее в Париж, беше или твърде заета или твърде засрамена, за да участва в церемонията в Лондон, но 400 -те гости вдигнаха тост за нея, като най-сърцати бяха автори, които тя победи в конкурса, сред които икономическият редактор във вечерните новини на ББС Пол Мейсън, поетът Крейг Рейн и писателят ветеран Том Уолф, който е победител за 2004 г.

Нанси Хюстън е третата жена лауреат на Bad Sex in Fiction Award за цялата история на антинаградата. Първоначално Хюстън пише на френски, а след това сама превежда романите си на английски. Вместо писателката, наградата получи нейният издател.

Двете писателки, които бяха смятани като подходящи за отличието - Дж. К. Роулинг (за нейния пръв роман за възрастни "Вакантен пост") и Е. Л. Джеймс, създателката на "Петдесет нюанса сиво", изненадващо въобще не попаднаха в шортлистата. Роулинг, защото нейното писане не е достатъчно лошо, а Джеймс, защото наградата, създадена, за да привлича вниманието към лошото писане за секса и по този начин да го "обезкуражава", изрично изключва порнографията или преднамерено еротична литература.

Bad Sex in Fiction Award, учредена от британското списание Literary Review, се присъжда ежегодно от 1993 г. с цел да привлече вниманието към "грубо, безвкусно и често неоправдано използване на описания на сексуални сцени в съвременната литература".

Споделяне

Още от

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?