Насам, народе, "следвай мухата" с първия български трагикомикс "Вечната муха"

Насам, народе, "следвай мухата" с първия български трагикомикс "Вечната муха"

Писателят Георги Господинов и художникът Никола Тороманов представиха в четвъртък вечер първия български трагикомикс "Вечната муха".

Накратко казано, посланието е :"Казано най-кратко, това е романът на една вечна муха в един нетраен свят. Сред цялата джунгла от спайдърмени, тарзани, микимауси, патоци и прочее, в целия този Ноев Ковчег на комикс-културата, влита с взлом една муха."

"В началото имахме само тази муха в главата и няколко съмнения.
Как се прави graphic novel на български?
Как се рисува гледната точка на една муха?
Как най-негероичното същество в света може да се превърне в герой на история?
И как да се поотмести човекът от центъра на света и историите?
Опит, в който има известна екология.

Сега, когато държите този трагикомикс, нашите съмнения кръжат наоколо, така че бъдете добри, огледайте се да не ви види някой, и се зарадвайте.
Мухата ще намери начин да разбере.

Следвай мухата..."

Георги Господинов е автор на книги, пиеси, сценарии за филми. Първата муха се появява в дебютната му стихосбирка Лапидариум“. После я виждаме да прехвърча из стиховете му в "Черешата на един народ“, "Писма до Гаустин“ и "Балади и разпади“, отбелязват от издателство "Жанет 45", което издава трагикомикса.

С излизането на "Естествен роман“ мухата става международна, преведена е на 15 езика и бръмчи без акцент на английски, френски, немски, испански, руски, италиански и пр.

В сборника с разкази "И други истории“ се появяват и други мухи – едни луцифери на отвъдното, също попътували тук-там по света.

Господинов е автор на пиесите "D. J.“ и "Апокалипсисът идва в 6 вечерта“ (без мухи), както и на няколко сценария за късометражни филми, последният от които "Омлет“, е отличен на Фeстивала за независимо кино Sundance 2009.

Никола Тороманов е сценограф и художник. Автор на визуалните решения на над 30 театрални представления в България, Германия, Русия, Турция и др. Има няколко изложби: "Картини от една изложба“, по Мухоргски; "Fe-mail“, пощенски картички до дузина представителки на нежния пол; "Бестиарии“, където открива удоволствието от контакта с животни. Предстои да се изложи в нов проект наречен "Вечната муха”.

С мухата се запознава чрез Г. Г. и от 2005 г. активно дружи и работи с нея.

За този период Н. Т. е нарисувал няколко десетки хиляди мухи и с право възнамерява да кандидатства за Книгата на Гинес в тази категория.

Споделяне

Още от