НАТО: Няма признаци за пробив в разговорите с Москва за запазването на ракетния договор

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

НАТО не вижда признаци за пробив в усилията за връщането на Русия към договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг след днешното заседание на Съвета НАТО-Русия.

Няма признаци за готовност Москва нито да унищожи, нито да изтегли своите ракети, които нарушават договора, поясни той. Все още има време до 2 август, но ако Русия не се върне към договора, ще отговорим единно, съгласувано и отбранително. Нямаме намерение да разполагаме ядрени ракети в Европа, както прави Русия. Засега усилията ни са насочени към запазването на договора, добави Столтенберг, цитиран от БТА.

По неговите думи европейският противоракетен щит не е в състояние да свали руски балистични ракети, а е насочен към заплахи извън евроатлантическото пространство. Русия трябва да разбере, че има последици, когато договорите се нарушават, заяви генералният секретар. Той добави, че нарушаването на ракетния договор поставя под въпрос други договорености в областта на въоръжаването.

Столтенберг определи втората среща с руски представители в НАТО от началото на годината като "честна и необходима". Той уточни, че сред обсъжданите въпроси са били обстановката в Украйна, необходимостта от прилагането на споразуменията от Минск, съдбата на украинските моряци, задържани в Русия през ноември миналата година.

Гледните ни точки с Москва са съвършено различни, но сме решени да запазим диалога, посочи Столтенберг. Разговорите не са лесни, но са важни, добави той.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?