НАТО тренира бърз отговор срещу евентуална заплаха от Русия

НАТО тренира бърз отговор срещу евентуална заплаха от Русия

НАТО започна учения за бърз отговор срещу потенциална заплаха от страни като Русия. В следващите дни в Полша ще се съберат общо 2100 военнослужещи от девет държави, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

В отговор на кризата в Източна Украйна, където Москва е обвинявана, че подкрепя проруските сепаратисти, ръководителите на страните от НАТО се разбраха през септември да създадат сили за бързо реагиране, чиято задача е да възпират потенциални агресори и да успокоят източните съюзници на алианса.

В десетдневните учения с кодовото име "Величествен скок" /Noble Jump/ ще участват военнослужещи, танкове и друга техника от Белгия, Чехия, Германия, Литва, Холандия, Полша, Унгария, САЩ и Норвегия.

Маневрите ще се състоят успоредно с други военновъздушни и военноморски учения на НАТО в региона. Всички тези дейности са част от обещанието на алианса да засили присъствието си на своя източен фланг.

Около 6000 военни от 13 страни участват в тазгодишното издание на оглавяваните от САЩ учения "Саблен удар" в Естония, Латвия, Литва и Полша, които започнаха вчера.

Балтийските страни, които са били част от Съветския съюз, заявиха, че се чувстват заплашени от действията на Русия в Украйна.

НАТО съобщи, че провежда и военноморско учение в Балтийско море с участието на 49 кораба и над 60 самолета, а също и на подводни и десантни сили. За тях са ангажирани общо 700 шведски, финландски и американски военнослужещи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?