Не се очертава споразумение за новия конституционен договор на ЕС

Не се очертава споразумение за новия конституционен договор на ЕС

Все още не се очертава споразумение за новия конституционен договор на ЕС, заяви германският канцлер Ангела Меркел в четвъртък, само седмица преди срещата на високо равнище в Брюксел.

В изказване пред Бундестага в Берлин тя изрази надежда по време на срещата да бъде постигнат напредък и да се изработи "пътна карта" за новия договор, който да бъде приет до 2009 г., предаде ББС.

В четвъртък френският президент Никола Саркози трябва да посети Полша, за да изглади съществуващите проблеми в навечерието на срещата в Брюксел.

Конституцията на ЕС беше отхвърлена от гласоподавателите във Франция и в Холандия през 2005 г., което предизвика криза в Съюза и застраши процеса на разширяване.

Германският канцлер Меркел, която е и ротационен председател на ЕС, предупреди, че липсата на конституционен договор заплашва да дестабилизира ЕС и че решението на въпроса е необходимо, за да може блокът да функционира нормално.

Срещата на върха на 21 и 22 юни в Брюксел е в края на германското председателство на Евросъюза. Меркел настоява лидерите на ЕС да се договорят кои части от проектоконституцията могат да се запазят и кои да бъдат променени или да отпаднат.

Усилията за съживяване на проекта разкриха сериозните разногласия между страните членки за това как трябва да изглежда конституцията. В момента основната пречка е Полша, която заплашва да наложи вето на договора, защото не приема системата на гласуване в Съвета на министрите, предвидена в проекта. Според системата за двойно мнозинство, Полша ще изгуби голяма част от влиянието си.

Меркел превърна проекта за конституция в приоритет на германското председателство на ЕС, което приключва в края на юни.

Споделяне

Още от Европа