Нова версия: Самолетът на полския президент Качински се е разпаднал във въздуха

Нова версия: Самолетът на полския президент Качински се е разпаднал във въздуха

Ръководителят на разследването на катастрофата с полския президентски самолет в Смоленск през 2010 г., в която загинаха тогавашният полски президент Лех Качински и още 95 души цитира днес нов анализ, който показва, че машината се е разпаднала в полет, преди да се удари в земята, предаде Франс прес.

Вацлав Берчински, който ръководи новата следствена комисия, създадена от консервативното правителство, дошло на власт в Полша през 2015 г., направи това изявление в понеделник, когато Полша отбелязва седмата годишнина от катастрофата в Смоленск. В кгпатага се състояха много възпоменателни церемонии с участието на висши държавници.

Според управляващата националистическа партия Право и справедливост, ръководена от Ярослав Качински, брата близнак на загиналия в катастрофата президент Лех Качински, катастрофата не е била нещастен случай, противно на изводите от първото разследване, извършено при правителството на либерала Доналд Туск. Тогава следователите заключиха, че човешки грешки и лоши метеорологични условия са причина за катастрофата. Според това първо разследване самолетът се е разбил при удар в земята, след като бил дестабилизиран окончателно от удар в бреза, припомня Франс прес.

Днес обаче Берчински каза: "Самолетът е започнал да се разпада и да губи части във въздуха. Те са паднали далеч от тази бреза". Той допълни: "Брезата не е оказала никакво влияние върху катастрофата. Беше ни обяснено, че самолетът е ударил брезата с едното крило и се е преобърнал, което е предизвикало катастрофата, но това не е истината".

Берчински каза, че прави този извод от анализа на разговорите между пилотите на самолета и руските въздушни диспечери. Той обаче допълни, че досега не е известна причината за катастрофата.

Фрагменти от самолета бяха изпратени този месец на четири чужди лаборатории, за да се потърсят евентуални следи от експлозиви. Полското правосъдие каза, че има намерение да обвини руски авиодиспечери за това, че умишлено са предизвикали катастрофата - теза, която Москва веднага осъди.

Полските следователи извършват сега ексхумация на всички 96 жертви, за да проверят причините за смъртта им, въпреки че част от семействата са против това.

В самолета, паднал край Смоленск преди 7 години, бяха Качински и десетки висши полски представители, които трябваше да присъстват в Катин близо до Смоленск на церемония в памет на хилядите полски офицери и интелектуалци, избити от политическата полиция на Сталин през 1940 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят