Нови проверки в “Шейново“ след смъртта на втора родилка

В болница “Шейново“ тече разследване за смъртта на 35-годишна жена, починала при усложнения по време на раждането.

Това е втори смъртен случай на жена след раждане в “Шейново“ за последните два месеца. В средата на септември 19-годишно момиче почина след раждането заради усложнения, настъпили от инфекция. Преди да почине момичето обикаля четири столични болници, две от които в крайна сметка бяха наказани заради пропуски в работата - “Шейново“ и “Пирогов“.

 

От ръководството на болницата твърдят, че до новия смъртен случай се е стигнало заради “белодробен инцидент“ по време на раждането. 35-годишната жена е постъпила в болницата в неделя сутринта след няколкочасови контракции, но персоналът я връща с мотива, че няма достатъчно разкритие и не е готова за раждането. При приемането ѝ часове по-късно обаче лекарите виждат усложнения, пристъпва се към цезарово сечение, те успяват да спасят детето, но жената умира.

 

Медицинският одит и прокуратурата разследват случая, образувано е досъдебно производство. “Ако има вина, обещавам, че ще се накажат виновниците“, коментира във вторник пред ТВ7 здравният министър Стефан Константинов.

 

От Столичния общински съвет съобщиха, че и анкетна комисия ще изяснява случая. Председателят му Андрей Иванов е свикал във вторник извънредно заседание на комисията по здравеопазване на съвета, тъй като общината е принципал на болницата. 

 

Бебето е в много тежко състояние, със значителни увреждания на мозъка, без самостоятелно дишане, съобщи доц. Ралица Георгиева, завеждащ Клиника по неонатология в Университетската болница по педиатрия, цитирана от БТА. Детето се поддържа на вентилационно дишане и с медикаменти, като от вчера няма промяна в състоянието му. Това е резултат от влошаване на притока на кръв и кислород от майката към бебето, което нарушава всичките му функции, обясни Георгиева. 

 

Премиерът Бойко Борисов каза пред журналисти, че има ако има виновни за смъртта на родилката, починала в "Шейново", те да бъдат посочени и уволнени. Той определи случая с починалата жена като изключително тежък проблем, но отбеляза, че според него не трябва бързо да се дават присъди на лекарите, чийто труд е достатъчно тежък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?