Според шефа на "Булгаргаз"

Новият договор с "Газпром" допускал да намалим вноса на руския газ

Димитър Гогов

Намалението на цената на природния газ за бита няма да бъде под 7 процента, заяви директорът на "Булгаргаз" Димитър Гогов. През първите дни на следващата седмица експертите на държавното дружество ще направят всички сметки по цените и ще ги обявяват, добави Гогов в неделя пред БНР. Той уточни, че така няма да има изненади на 10 декември, когато "Булгаргаз" трябва да внесе предложението си в ДКЕВР за цената на синьото гориво за крайни клиенти от 1 януари.

Преди ден изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (в който влиза и "Булгаргаз") Михаил Андонов изчисли, че намалението на цените трябва да е поне 10 на сто.

Гогов обясни и че не е съвсем коректно да се говори, че отстъпката от "Газпром" в цената на газа през следващите 10 години е 20 процента, а че при заместването на старата формула за изчисляване цената на газа с новата се получава приблизително такава разлика.

Според него досега "Булгаргаз" купувал суровината за 100 единици от посредниците и я продавал на вътрешния пазар за 80. По нея се снабдявали и дъщерните дружества на въпросните посредници, които продавали после на крайните потребители газа с 60-70% надценка.

Директорът на държавното газово дружество съобщи още, че България е получила най-добрите условия по новия газов договор за "държава в нашата ситуация" и че купуваните количества можели да се коригират с размера на вътрешния добив, без да се информира "Газпром".

Никога в преговорите за газа с Русия България не е имала повече козове, коментира в предаването енергийният експерт Илиян Василев, бивш посланик на България в Москва.

Като пример за тези козове той посочи предприетите мерки от страна на Европейската комисия срещу "Газпром", а също и това, че България вече сериозно гледа на въпроса за собствен добив на синьо гориво.

Според него обаче голяма слабост на българската политика си остава това, че тя е конюнктурна и когато едни хора са управляващи, говорят едно, а когато останат в опозиция – съвсем друго, в зависимост от интересите на групата, към която принадлежат. Вместо това би трябвало да се говори за българските икономически интереси в Русия – намиране на бизнес, увеличаване на търговията и т.н., коментира Василев.

Проблем според Василев си остава и това, че и при новия договор с "Газпром" цените не са съобразени с котировките на пазара, а с нефтените индекси. Той посочи, че вече 55% от доставките на газ в Европа са пазарно ориентирани, а българските си остават обвързани с нефтените формули, които ползва Русия. Така според него страната си остава в позиция в края на годината да моли за отстъпка, базирана на политическата конюнктура, а не на пазара.

Илиян Василев изрази опасения, че подписаният през седмицата договор с "Газпром" ще попречи на диверсификацията на източниците.

"Ако "Булгаргаз" няма достатъчно гъвкавост да намали количествата на внос от Русия, то тогава ще бъде трудно да се използват интерконекторите . Сами по себе си, те не правят диверсификация", припомни Илиян Василев.

Според Димитър Гогов обаче подписаният договор с "Газпром" дава "достатъчно гъвкавост" на ръководената от него компания да увеличава или намалява количествата от Русия.

"Програмата, която ние сме посочили на "Газпром" за тези 10 години отчита всички наши възможности за ръст на потреблението в страната и в съседство на България. И възможността ние да покрием това потребление не само с внос на руски газ", каза Гогов.

Той отрече твърденията, че Европейската комисия разследва "Булгаргаз" за отказ да предостави информация за свободния капацитет на газопровода в България. Такава информация се появи в медиите от името на руски експерт. Димитър Гогов заяви, че "Булгаргаз" не притежава тръбите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес