Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ново 20: Доброволната карантина ще е за сметка на отпуската

В няколко града има поставени под карантина и наблюдение за коронавируса

5 коментара
Ново 20: Доброволната карантина ще е за сметка на отпуската

Хората, пребивавали в район със зараза от коронавирус, които се прибират в България и нямат симптоми, трябва да уведомят незабавно работодателя си, след което да останат по домовете си под карантина 14 дни. За този период обаче няма да им се дава болничен, както по-рано бе обяснено от лекари и кризисния щаб срещу коронавируса, а ще е за сметка на отпуската им – платена или неплатена.

"Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, на което да му се даде болничен лист. Два са възможните варианти - платен или неплатен отпуск през тези 14 дни", обясни здравният министър Кирил Ананиев в понеделник вечерта.

Един ден беше нужен на правителството да установи, че няма законова възможност за болничен при доброволна карантина. В понеделник след извънредно заседание на Съвета по сигурността лично премиерът Бойко Борисов разпореди хората, идващи от места с разпространение на коронавируса, да спазват 14-дневна карантина.

Срещу това обаче във вторник се противопоставиха от КНСБ, които казаха, че няма закон ред да се случи.

Във вторник вечерта Ананиев и социалният министър Деница Сачева обявиха, че болничен няма да се дава и масовото излизане в болнични заради карантината също крие рискове.

Докато трае карантината от 14 дни, работникът ще бъде под наблюдение на личния си лекар. Всички джипита са получили инструкции, каза Ананиев.

"Трябва да има ясен координационен механизъм на всички институции, тъй като не става въпрос само за медицински проблем", заяви социалният министър Деница Сачева.

Тя предупреди, че масови отпуски заради паника също крият рискове. "Защото нали разбирате, че ако всички масово в паника в момента излязат в отпуск, това също би имало много сериозни икономически отражения, така, че би трябвало да действаме много внимателно в това отношение". 

Хора в няколко града са под карантина и наблюдение

Всички изследвани у нас до момента за коронавирус са с отрицателни проби, но има поставени хора под карантина и наблюдение в болница, чиито резултати все още се очакват.

В инфекциозна болница в София и във ВМА има хора, поставени под наблюдение. Трима души са настанени в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, след като са били в Италия. Това са една жена и двама мъже, които сами са потърсили консултация и хоспитализация. Пробите им им са изпратени за изследване в София като засега е ясно, че пробата на жената е отрицателна. Тримата са изолирани и са под наблюдение в сравнително задоволително здравословно състояние.

На трима жители на Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, е препоръчана 14-дневна домашна карантина, съобщиха от РЗИ - Хасково. Тримата - мъж, жена и дете, който не са семейство, нямат никакви симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от инспекцията.

Китайски граждани са под карантина в Сливен, след като са се върнали от родината си. Те са добре и нямат оплаквания, но ще бъдат наблюдавани 14 дни за симптоми на коронавируса. Семейството има собствен бизнес в няколко населени места в област Сливен.

Двама души са изолирани в инфекциозното отделение на болницата в Бургас, след като са се прибрали от Италия. 40-годишен мъж от община Несебър се е почувствал зле със познатите симптоми на грип - болки в гърлото и ставите, висока температура. Мъжът преди дни се е завърнал от Северна Италия. 

40-годишна жена е приета със съмнения за коронавирус в Инфекциозното отделение на болница "Канев" в Русе. Тя е пребивавала в Италия, а след завръщането си е проявила симптоми на заболяване. Жената, която има кашлица и хрема, но няма температура, сама е потърсила лекарска помощ. Изпратени са лабораторни проби към Националната референтна лаборатория за потвърждение. Заедно с нея са пътували още две жени, които нямат оплаквания, но са поставени под карантина за 14 дни. В Русе Регионалната здравна инспекция наблюдава още един случай на китайка, която се е върнала от родината си, здрава е, но е под домашно наблюдение от 13 февруари.

Как да се поставим под карантина?

Съветът на епидемиолозите е, хората, които се връщат от страни, където има болни от коронавирус, да си останат за 14 дни вкъщи. Ако нямат симптоми, не е нужно да се тестват за коронавируса, тъй като тестовете ще са отрицателни. Добре е да ограничат контактите си с близките и да се изолират в отделна стая, като редовно мият ръцете си, дезинфекцират дръжките на вратите.

В случай, че развият грипоподобни симптоми, трябва да се обадят на личните си лекари, но по телефона, а не да ходят на място пред кабинетите. По-рано през деня беше съобщено, че джипитата ще им дадат по-нататъшни инструкции какво да правят, а също така ще им издадат и болничен за карантината.

Личните лекари твърдяха, че ще издават болнични за карантината

"Всички хора, които се прибират от зоните, в които коронавирусът е разпространен, трябва да спазват 14-дневен карантинен срок. Задължително ще им бъде издаден болничен за карантина. Ако температурата ни се повиши, веднага трябва да се обадим на личния ни лекар. Подчертавам да се обадим. Не бива да ползваме обществен транспорт, защото това може да бъде твърде опасно за околните", каза общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова от управителния съвет на Българския лекарски съюз пред Нова телевизия в понеделник сутринта.

Началникът на националния щаб срещу разпространението на болестта проф. Венцислав Мутафчийски също заяви, че не се препоръчва директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон.

"Има възможности за обявяване на карантина от личния лекар и тя се удостоверява с болничен лист. Хората с подозрения и симптоми трябва да се обадят на личния лекар и той ще извърви цялата процедура по карантиниране", обясни председателят на Националния щаб срещу разпространението на коронавируса.

Личните лекари са тези, които ще насочват пациенти със сериозни симптоми за хоспитализация. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев обясни, че няма специфично лечение за коронавируса, но лекарите знаят как да реагират и самолечението не е решение, нито има смисъл да се запасяваме с медикаменти.

Контролът на летищата работи, дори да не го виждаме

Кунчев заяви, че има много хора, които, особено по време на грипния сезон, проявяват симптоми на заболяване, но това не бива да бъде повод за паника.

Кунчев обясни, че на летищата има устройства за бърз скрининг на болни, но не всички пътници ги забелязват. Затова не са аргументирани мненията, че системата за контрол не работи - защото някои завръщащи се от

Италия не са видели термокамери или не са били викани за измерване на температурата и проверка за симптоми. Има достатъчно устройства, каза д-р Кунчев. Ако има съмнение за заболяване, тогава се вземат допълнителни мерки, посочи той.

"От днес екипите разполагат с тях. Тяхната чувствителност е достатъчно голяма. Те са за бърз скрининг. Ако имаме съмнения, ако човекът е със симптоми, ако не може да се прецени на място, разбира се, тогава вече той се изолира, измерва се температурата с друга техника и ако необходимо, се хоспитализира", каза Кунчев.

До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани по граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата. 

Още лаборатории за диагностика

Той съобщи, че се очаква да заработят още две лаборатории, където може да се правят изследвания и диагностика. В момента това се прави само в София – в Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ще направим всички усилия да увеличим малко възможностите за диагностика, откривайки вероятно още на две места  - във Варна и Стара Загора вероятно, допълнителни лаборатория. Така че и там да може да бъде правена диагностиката".

Д-р Ангел Кунчев обясни, че не всички райони в Италия са рискови и не е необходимо всички хора, които са били в страната, да си правят тестове. В България има достатъчно тестове, посочи той.

Военноисторическият музей ще е затворен на 3 март

Заради разпространението на коронавируса се отменят всички военни мероприятия на закрито за националния празник 3 март. Освен това, Военно-историческият музей няма да бъде отворен за посещение, каквато е традицията на този празник, отменя се и концертът на духовия оркестър.

"В момента няма забрана на обществени прояви. Тези решения ще се взимат в ход, защото няма ситуация в България. Ученически пътуващи групи към места, в които има критична ситуация или да кажем проява на коронавирус са непрепоръчителни. За трети март си отменихме нашите военни мероприятия на закрито", съобщи ген. Мутафчийски.

При заразяване в чужбина медицинската застраховка покрива обезщетние 

Ако български гражданин се зарази с коронавирус в чужбина и има сключена полица "Медицинска помощ в чужбина", има право на застрахователно обезщетение. Той има право на възстановяване на средствата, които са му били нужни за лечение и диагностика, в рамките на застрахователното покритие. Това уточни пред БНР председателят на Асоциацията на българските застрахователи Константин Велев:"Разходи за лечение, медикаменти, закупени или проведено лечение на територията на чужда държава".

Някои застрахователи са прекратили временно предлагането на полицата "Отмяна на пътуване" само за Китай. "Медицинска помощ в чужбина" е полица, която продължава да се предлага, поясни Велев. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

5 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Естествено
  #5

  Милиционерска логика.

 2. Мазен Кумунис
  #4

  Верно, че законът е такъв и няма как да се даде болничен за хипотетична болест. Ами променете закона! Един нов закон Коронавирус и готово. Малко ли закони ремонтират напоследък?!?! Венсеремос! ;)

 3. edin.drug
  #3

  Тиквата се разпоредил хората да си ползват платената отпуска за карантина доброволно! Дано Господ е милостив и да ни отмине вируса, защото при такова управление ще измрем като мухи. А може би е справедливо тези, които имат акъл колкото муха и си избират тиква за премиер да живеят и умрат като мухи.

 4. .text
  #2

  Интересно: Не може болничен, щото било доброволно. Ами като е доброволно, значи няма да се случи. Толкова е просто.

 5. Територия на Мики Маус
  #1

  Хах! Нагли! Който иска нещо-да плаща!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.