НС прие за нелегално производство на цигари и алкохол да се влиза в затвора

Досега нелегалното производство на акцизни стоки не бе наказуемо

Парламентът прие на първо четене в четвъртък криминализирането на нелегалното производство на акцизни стоки като цигари и алкохол. Вече за онзи, който произвежда или държи за разпространение алкохолни напитки и тютюневи изделия, без да има необходимия за целта лиценз, удостоверение или регистрация, се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 20 хил. до 100 хил. лв.

Това се случва повече от месец след като главният прокурор Сотир Цацаров обясни на депутатите, че в момента това не е престъпление, а наказания има само за притежаването и разпространението на акцизни стоки. Думите му дойдоха по време на изслушване след ареста на алкохолния бос Миньо Стайков за това, че е участвал в незаконно производство на цигари.

Промените, предвиждащи затвор за подобно деяние, бяха внесени от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и бяха приети без дебати на първо четене със 117 гласа и един "против".

Според текстовете до три години лишаване от свобода е наказанието за този, който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали, технически съоръжения, за които се знае или предполага, че са предназначени или послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки и тютюневи изделия.

Предвижда се също така създаване на публичен регистър на лицата, които внасят, произвеждат или продават машини за производство на тютюневи изделия.

Очакванията са новите наказания да доведат до повишаване ефективността на приходните администрации при събирането на акцизите и до намаляване на нелегалното производство и разпространение на акцизни стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от България