Социолози и политолози:

Обществото е болно - подслушването не променя нагласите към ГЕРБ

Андрей Райчев: ГЕРБ са в капан, в който те губят, дори ако печелят

Андрей Райчев, Сн: БГНЕС

Обществото е болно, то е претръпнало на скандалите и последните събития не променят предизборните нагласи. Такова обобщение на ситуацията направиха във вторник социолозите от "Галъп" Кънчо Стойчев, Андрей Райчев, както и политолозите Първан Симеонов и Димитър Ганев.

"За пръв път през последните седмици имам чувството, че думата "мафия" описва това, което наблюдаваме – срастване на държавна власт и партийна върхушка със структури на сивата икономика и подземния свят", каза Стойчев. Според него ЕС няма да допусне скандалите с подслушването да бъдат подминати с лека ръка, защото засягат и сигурността на съюза.

"Най-често задаваният към нас въпрос е : "Как е възможно такива очевадни престъпления да се случват в страната ни?". Не става дума за компромати. Компромат е нещо, което не е истина. Тук говорим за неща, които са истина, както за Флоров, така и за Цветанов. Независимо от това общественото мнение не се променя след всичко това, което се случва", отчете Стойчев. Той допълни, че обществото боледува от нещо, наподобяващо СПИН – организмът е жив, но няма съпротивителни сили да се бори.

"Внушението е: "Всички са маскари, всички са еднакво виновни". Това е завоят, който Бойко Борисов направи, когато хвърли оставката си. Той се качи на този влак, твърдейки, че е по-добър от предишните провалили се". Ако се постигне масова обстановка тип "всички са маскари", то за Борисов и компания това е най-доброто", смята Стойчев.

Първан Симеонов допълни, че ГЕРБ губи доверие не от скандалите със засягане на човешки права, а когато засегна джоба на хората.

"Като че българското общество някак свикна с мисълта, че се подслушва, и мисля, че това няма да изиграе същинска роля за обществената подкрепа за партията. Тези избиратели, които са засягани от ударите по демокрацията, отдавна са се отдръпнали от ГЕРБ", посочи Димитър Ганев.

Социологът Андрей Райчев прогнозира, че при победа на БСП на изборите съставянето на правителство ще бъде много трудно, но това правителство ще нанесе жестоки удари на ГЕРБ.

"ГЕРБ са в капан, в който те губят, дори ако печелят. Какво ще направят, ако излязат на власт, ще направят правителство с Волен Сидеров ли?", попита социологът.

Според него при настоящите електорални резултати ГЕРБ има два варианта - да търси пряка коалиция със Сидеров, но като заплати съответната цена пред Европа, или правителство на малцинството, зависещо от моментните нагласи на Сидеров.

"Сблъсъкът Борисов – Станишев не е сблъсък тип "добро – зло". Избирателят избира на битови основи, на това кой му е по-несимпатичен. Нацията се е отчаяла от своята способност да избира елит. Трябва да се роди ново поколение, моето поколение трябва да си ходи, социолозите включително", обясни Райчев.

В краткосрочна перспектива Димитър Ганев прогнозира, че в бъдещия парламент партията на Меглена Кунева би могла да играе ролята балансьор между блоковете "ГЕРБ - "Атака" и "БСП - ДПС". Според него най-вероятно е 42-то Народно събрание да роди експертно програмно правителство, подкрепено от няколко партии.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2013

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?