Община Царево и испанска фирма с държавно участие бранят скандалното застрояване на "Корал"

Община Царево и испанска фирма с държавно участие бранят скандалното застрояване на "Корал"

Бургаският съд не даде ход на първото от трите дела, които МРРБ е завело срещу строителните разрешителни издадени от Община Царево на испанската фирма "Ибердрола инмобилиария", за да построи вилно селище край плажа "Корал". Според председателя на Бургаския административен съд Атанас Вълков, делото не е заведено от правоимащо лице.

Жалбата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до съда е подписана от главния юрисконсулт на министерството, но се оказа, че той нямал право да завежда дела, а само да представлява министерството по вече заведени дела. На министър Плевналиев е даден 7-дневен срок, за да потвърди подаването на жалбата. Ако това не бъде направено, делото ще бъде прекратено.

Това становище на съда съвпада напълно с възражението на адвоката на община Царево Евгени Мосинов, според когото в случая представителят на МРРБ е "лице без представителна власт".

Видно от протокола на заседанието, с който Mediapool разполага, юрисконсултът на МРРБ Илова не се възпротивява и не коментира оспореното и право да си върши работата.

Ако тази интерпретация стане правило, то държавните институции ще бъдат изправени пред сериозен проблем. Те ще трябва да преупълномощят всички свои юрисконсулти, за да им делегират изрично и недвусмислено правото да протестират пред съда неизгодни за държавата решения, вместо министрите и областните управители да го правят лично.

Испанската "Ибердрола инмобилиария" е последният купувач на 130 декара земи край къмпинг "Корал", след като през 2002 г. община Царево скандално ги продава по 7 долара на квадрат на фирма, близка до бургаския кмет Димитър Николов. Анализът на сделката показва, че Николов и приближените му са спечелили от препродажбата на земите близо 30 млн евро, а препродажбата е станала възможна, защото кметът на Царево Петко Арнаудов и адв. Мосинов не включват в договорите с фирмата задължителната клауза за разваляне, гласувана от местния общински съвет. В тази сделка адв. Евгени Мосинов представлява едновременно общината и фирмата-бенефициент "Витатур инвест".

 В случая с "Корал" вече има отказ за образуване на досъдебно производство от страна на бургаската прокуратура, въпреки явните щети за обществения интерес.

Според независими юристи за тази конкретна сделка кметът на Царево Петко Арнаудов може да бъде подведен по чл. 282, 283 и 283 a от Наказателния кодекс.

Няма движение и по сигнала на природозащитниците до главния прокурор, с който се иска отвод на бургаските прокурори, за които има съмнения, че са "пробити" от заинтересованите лица по сделката "Корал", един от които е адв. Мосинов.

Както по-рано писа Mediapool , община Царево е изготвила подробен устройствен план (ПУП) за застрояване на "Корал" преди да влезе в сила Закона за черноморското крайбрежие. Поради това издадените на "Ибердрола" разрешителни през 2009 г. , са на пръв поглед законни. Общината обаче е пропуснала да уведоми държавата като собственик на съседния плаж, че е изготвила ПУП за терените. Според МРРБ при положение, че няма публично обявяване на ПУП-овете, то няма как да бъдат одобрявани инвестиционни проекти и да се издават разрешителни за строеж.

От сдружението "Да запазим Корал" съобщиха, че възнамеряват да се конституират по делата за "Корал" на следващата инстанция (ВАС), за да следят дали държавата спазва процесуалните срокове и ги води в защита на обществения интерес. От сдружението съобщиха още, че са превели и изпратили материалите около случая "Корал" в европейските институции и на западни медии.

Междувременно, източници на Mediapool сигнализираха за лобистка активност от страна на испанската фирма с държавно участие "Ибердрола" .

Ако строителните разрешителни бъдат обявени за невалидни, целият инвестиционен проект ще трябва да бъде преработен съгласно изискванията на Закона за черноморското крайбрежие, което означава по-малка плътност и височина на застрояване, както и по-големи отстояния от морския бряг. Не е  ясно дали инвеститорите, които закъсняват с две години поради кризата, ще продължат проекта си при такива условия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?