Общо 46 г. затвор за трагедиите край "Бакаджика" и с горелия влак

Общо 46 г. затвор за трагедиите край "Бакаджика" и с горелия влак

Във вторник Ямболският окръжен съд наложи две присъди от по 13 години затвор за трагедия в местността "Бакаджика", а техните колеги в Плевен отсъдиха, че двама служители на БДЖ ще трябва да излежат общо 20 години за пожара във влака "София – Кардам". Четиримата осъдени по двата казуса бяха намерени за виновни за немарливо изпълнение на служебните задължения на повече от едно лице.

При трагедията в местността край Ямбол неизправен автобус причини смъртта на 18 души, а шестима бяха тежко ранени. Пожарът във влака доведе до гибелта на 9 човека. Близките на загиналите в двата инцидента изразиха своето недоволство от съдебните решения в Ямбол и Плевен. Те и адвокатите на осъдените заявиха, че ще обжалват присъдите пред апелативните съдилища съответно в Бургас и Велико Търново.

Виновни за "Бакаджика" бяха намерени собственикът на автобуса Слав Славов и шофьорът Господин Господинов. Присъдите им по 13 години затвор са при първоначален общ режим. Те ще трябва да платят разноските по съдебното дело, както и различни по размер обезщетения на роднините на загиналите и на ранените при катастрофата.

Прокурорът по делото Димитрина Георгиева поиска максималната присъда от 15 години лишаване от свобода за двамата виновни за катастрофата. Трагедията се случи на Спасовден - 28 май 2009 година, когато автобус "Чавдар", превозващ пътници, катастрофира в местността "Бакаджика" заради отказ на спирачките.

От започването на разследването до издаването на присъди на първа инстанция измина по-малко от една година. В същото време на плевенските съд и прокуратура им трябваха две години и четири месеца, за да затворят на окръжно ниво казуса с горелия влак на 28 февруари 2008 г.

По това дело Окръжен съд – Плевен наложи 12 години затвор за шафнера на изгорелия влак София - Кардам Георги Георгиев, а зам.-началникът на композицията Иванка Костадинова получи 8 години.

Двамата солидарно с БДЖ бяха намерени за виновни за трагедията и заедно с компанията ще трябва да изплатят по 100 000 лева обезщетения на роднините на деветимата загинали, както и допълнителни обезщетения за всички пострадали от пожара. Общата сума е около 2 млн. лева

Служителите във влака бяха признати за виновни за немарливо изпълнение на служебните им задължения и неосигуряване на безопасни условия на пътуващите във влака, което е довело до смърт на повече от един човек.

Шафнерът бе признат за виновен и за употреба на алкохол по време на работа. Георгиев и Костадинова не са успели да организират евакуацията на пътниците от пламналите вагони, както и не са осигурили изправни противопожарни средства на достъпни места.

Експертизите показаха, че огънят е причинен от късо съединение в едно от купетата на спалния вагон.

Споделяне

Още по темата

Още от България