Операцията по отделянето на "Съюз" от МКС е отменена

За пръв път в историята на Международната космическа станция пилотиран кораб "Съюз" не можа да се отдели от станцията, за да се отправи към Земята. По план спускаемият апарат с космонавтите Александър Скворцов и Михаил Корниенко и астронавтката от НАСА Трейси Колдуел-Дайсън трябваше да се приземи малко преди 10 ч. българско време. Според съобщението на Центъра за управление на полетите край Москва възникналата ситуация е "нестандартна", но не е "критична".

Кореспондент на "Вести.ру" обясни от Центъра за управление на полетите възможните решения: "В неофициален разговор ни казаха, че се обсъжда вариант да се разхерметизира кораба "Съюз" и космонавтите да се върнат в Международната космическа станция, където отново, стъпка по стъпка да отработят разкачването. Възможен е и вариант отделянето на пилотирания кораб от станцията да бъде отложено с две денонощия."

От "Роскосмос" съобщиха, че връщането на Земята на космонавтите и американската астронавтка се отлага за утре. Няма технически проблем, който да заплашва екипажа, се казва в съобщението.

Споделяне

Още от Свят