Орбан се извини на колегите си в ЕНП и помоли да не изключват партията му

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан написа писма до лидерите на европейски консервативни партии, поискали изключването на неговата партия Фидес от Европейската народна партия, съобщи Ройтерс.

В писмата Орбан поднася извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

В копието на писмо, до което Ройтерс успя да получи достъп, унгарският премиер отправя молба към лидера на белгийската партия "Християндемократи и фламандци" Ваутер Беке да преосмисли предложението си за изключване на Фидес от ЕНП.

Говорител на унгарското правителство заяви, че подобни писма са били изпратени до всички 13 партии, присъединили се към предложението. 

Сред тях е българската ДСБ.

В писмото до партията, с което Mediapool разполага, Орбан пише, че аргументите за отстраняването на Фидес не отразяват реалността. Унгарския премиер призовава партията да преосмисли предложението си за изключването на Фидес. 

Орбан обяснява и решението си да нарече "полезни идиоти" своите критици в ЕНП. Той припомня, че това е цитат от Ленин, с който е искал да критикува определени политики, а не политици. 

Само преди няколко дни той каза, че партията му ФИДЕС може да излезе от десноцентристката Европейска народна партия.

Въпросът трябва да се обсъди от ЕНП на 20 март.

Виктор Орбан от години е асоцииран с антимигрантска реторика. През последните седмици разгневи мнозина в ЕНП с кампания, в чиито рамки обвини лидерите на Европейския съюз в насърчаване на масова миграция, отбелязва АП.

Нейни мишени станаха председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и роденият в Унгария американски милиардер Джордж Сорос.  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа