Йордан Цонев обеща доказателства за "саботаж" на чиновници

Орешарски щял да уволнява само протестиращи в работно време служители

ГЕРБ сезират главния прокурор и Брюксел за заканата на премиера за разправа с участници в протестите

Пламен Орешарски. Сн. БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски се опитва да ревизира със задна дата изявлението си от миналия петък, че ще уволнява държавни служители заради участието им в антиправителствените протести, като уточни, че заканата се отнасяла само за протестиращите в работно време.

На забележка на журналисти, че това уточнение липсваше в първоначалното му изказване, Орешарски заяви в понеделник, че "уважава протестиращите, стига това да не са служители в работно време и да не води до саботаж на институциите".

Той допълни, че не се притеснява от внесените в прокуратурата сигнали срещу него заради изявленията му от петък, когато заканата за уволнения бе подплатена с уверения, че се събират и "оперативни данни" за протестиращите.

"Не се притеснявам и ако искате, мога да повторя, че уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работното си време", каза Орешарски.

Преди четири по време на среща с граждани той бе запитан докога смята да търпи чиновници, които ходят на протестите, в отговор на което каза, че смята да ги освобождава и че има такива, които "все още са на работа”, въпреки че за тях е потвърдено, че са участници "в събитията пред сградата на Министерския съвет”.

"Има и други, за които има оперативни данни. По отношение на длъжностни лица, за които вие казахте, че има информация, че работят срещу правителството - стремим се да подбираме най-добрите кадри, сигурно не винаги успяваме, за да може да освободим администрацията от политически пристрастни фигури”, каза тогава Орешарски.

Изявлението му предизвика остра реакция от правозащитници, защото изказването на Орешарски директно нарушава конституцията, закона и всички международни договори и конвенции, по които България е страна. В понеделник Асоциацията за европейска интеграция и права на човека внесе сигнал до главния прокурор срещу премиера.

Такъв сигнал внесоха във вторник и ГЕРБ, като уточниха, го изпращат и до Европейската комисия. Това е заплаха за правата на всички български граждани, каза депутатът Десислава Атанасова от ГЕРБ, а колегата ѝ Красимир Ципов настоя за прокурорска проверка на думите на Орешарски, че се събират "оперативни данни за участници в протестите".

Новата теза на министър-председателя бе предварително тиражирана от депутата Йордан Цонев от ДПС, който във вторник сутринта разясни пред Нова телевизия, че Орешарски всъщност не е казал това, което е казал.

С изявлението, че ще уволнява държавни служители за участие в протестите, е имал предвид, че тия служители излизат в работно време и крият документи, заради които има заплаха да бъдат спрени еврофондовете, каза Цонев.

"Става дума за саботаж. Ще дадем доказателства за това", допълни той.

Адв. Михаил Екимджиев, чиято асоциация се обърна към държавното обвинение във връзка със заканите на премиера, поясни пред Нова телевизия, че наказанието, което предвижда Наказателният кодекс, е за длъжностно лице, което чрез насилие или заплашване пречи на упражняване на конституционни права.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?