Юристи и правозащитници са в шок

Орешарски престъпи конституцията и законите

Главният прокурор бе призован да се самосезира за подготвяната злоупотреба с власт

Орешарски престъпи конституцията и законите

Това е скандално, шокиращо и противоконституционно изказване, бе коментарът пред Mediapool на конституционалисти и правозащитници по повод намеренията на премиера Пламен Орешарски да уволнява държавни служители, защото протестират срещу правителството. Като изключително скандално бе определено и признанието му, че на протестите се следят определени хора, а политическите им възгледи биха станали повод за репресия спрямо тях.

Адвокат Михаил Екимджиев от "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" призова главния прокурор да се самосезира за "криминалните" намерения на министър-председателя и окачестви изказването му като пряка заявка за извършване на престъпление – злоупотреба с власт.

По повод признанието на министър-председателя, че се събира информация, включително "оперативни данни" (очевидно от МВР и специалните служби), адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" напомни, властите нямат право да събират и обработват информация, свързана с политическите възгледи на хората.

Бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право в Софийския университет Георги Близнашки коментира на свой ред, че намерението на Орешарски е напълно противоконституционно.

Освен, че поражда съмнения за подготовка за извършване на престъпление и противоречи на основния закон, изказването на Орешарски влиза в остро противоречие с всички основни документи на ЕС и Съвета на Европа.

Главният прокурор трябва да се намеси

"Случаят е скандален и шокиращ. Главният прокурор незабавно трябва да бъде сезиран, тъй като се подготвя извършването на класическо престъпление по служба – злоупотреба с власт от страна на премиера, а вероятно и от някои от неговите министри", каза адв. Михаил Екимджиев.

Той напомни, че държавните служители по българската конституция и европейската Конвенция за защита правата на човека и основните свободи имат право на мирни събирания и изразяване на мнение чрез протести и демонстрации. По думите му изказването на премиера е съставомерно по българския Наказателен кодекс (НК).

В случая става дума за член 169 "б" и член 169 "в" от НК, в които се казва, че "който чрез насилие, заплашване или по друг незаконен начин попречи на някого да осъществи своите конституционни политически права, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от сто до триста лева". Ако това престъпление е извършено от длъжностно лице, каквото в случая е Орешарски, то наказанието се увеличава до 5 години затвор. "Главният прокурор досега винаги е заявявал готовност да отстоява правата на гражданите и основните свободи", каза адв. Екимджиев пред Mediapool.

Той допълни, че последните коментари на премиера са му напомнили за "социопатичното" му изказване за "раздигането на седенката" от времето на учителските протести по времето на тройната коалиция, когато Орешарски бе министър на финансите.

"Изглежда социопатичната безчувственост, водеща до игнорирането на основни конституционни права и демократични принципи, е издигната в култ по време на неговото управление или е възприето като защитен механизъм за оцеляване на всяка цена на принципа "След нас и потоп", каза Екимджиев, призовавайки отново Цацаров да се намеси и предотврати подготвяното стъпкване на правата на хиляди държавни служители.

Това изказване не е на премиер от Европа

"Това изказване не звучи като да е направено от министър-председател на европейска държава", обобщи адв. Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация".

Той посочи, че изказването на Орешарски директно нарушава чл. 10 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи и чл. 39 от българската конституция. Кашъмов припомни, че през 2003 г. от проекта за Кодекс за поведението на държавните служители отпадна текст, който им забранява да изразяват открито политическите си възгледи.

"Това стана след намесата на множество неправителствени организации, включително Програма "Достъп до информация". Самият кодекс сега позволява на държавните служители да изразяват открито политическите си възгледи. Не може политическата воля на премиера да взема връх над основни човешки права", допълни той.

Адв. Кашъмов бе особено скандализиран от признанието на премиера, че хората по протестите се следят и се профилират на база политическите им възгледи. "Политическите възгледи са чувствителна информация и е незаконно да бъдат събирани и съхранявани от властите. Ако това се прави, то има нарушение на българската конституция, закони, Конвенцията за защита правата на човека и директивите на ЕС. Виждаме как с няколко изречения премиерът е направил множество флагрантни нарушения на основополагащи норми", каза още адв. Кашъмов пред Mediapool.

Отделно намеренията на премиера противоречат и на Конвенцията за свободата на сдружаване, приета през 1948 година от Генералната конференция на Международната организация на труда. България ратифицира тази конвенция още по времето на комунизма - 1959 година.

Абсурдно от "Олигарски"

"Това е абсурдно изказване. Всеки български гражданин, включително и държавните служители, има своите граждански права. Всеки един има право да участва в протестите, съгласно своята съвест и убеждения. Тези протести са граждански в този смисъл, че не са организирани от политическите партии и всеки участва в тях на база собствено основание, за да изрази своето отношение към днешната нелегитимна и корумпирана власт", коментира конституционалистът, преподават в СУ и член на БСП Георги Близнашки пред Mediapool.

Той напомни, че гражданите излизат на улицата да защитят ценностите, в които вярват, и своето достойнство, а всеки опит за репресии от страна на властта, включително уволняването на хора, е противоконституционен.

"Очакването към държавните служители е да са лоялни към държавата, но те не са длъжни да харесват правителството "Олигарски". Точно обратното. Дълг е на всеки честен и порядъчен български гражданин да се противопостави с всички легални средства на днешното управление, заченато в грях и оставащо на власт, въпреки волята на огромното мнозинство от българските граждани", каза Близнашки.

_______________

Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
На фокус
                               
Проектът "Ефективни форми на гражданското участие в процеса на взимане на решения и контрол върху управлението" има за цел да фокусира вниманието върху обществените съвети като форма на гражданско участие в управлението.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟На фокус“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Ако сте гражданска организация и участвате в обществен съвет, имате преки впечатления и предложения, които искате да споделите, свържете се с нас тук.

Още по темата

Още от На фокус

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?