Организираната престъпност генерира в света около 85 млрд. евро годишни приходи

Организираната престъпност генерира около 85 милиарда евро годишно приходи в световен мащаб, заяви Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпността, цитирана от Франс прес и ИТАР-ТАСС в понеделник.

Организираната престъпност се е разраснала до степен да придобие световни мащаби, заяви шефът на службата на ООН Юрий Федотов на започналата във Виена конференция на участниците в Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност.

Трафикът на кокаин и хероин носи на мафията 105 милиарда долара (75 милиарда евро) приходи годишно, се посочва в годишния доклад на службата на ООН.

Трафикът на хора за трудовия пазар или за сексуални услуги носи на престъпните организации близо 10 милиарда долара (7 милиарда евро).

Развиват се и нови видове трафик, като незаконна търговия на природни ресурси (3.5 млрд. долара или 2.5 млрд. евро), подправяне на лекарствени продукти (1.6 млрд. долара или 1.15 млрд. евро) и киберпрестъпност (1 милиард долара или 700 милиона евро).

Според Федотов приетата през 2000 г. в Палермо конвенция срещу организираната престъпност, чиято цел е да улесни сътрудничеството между държавите на равнище полиция и правосъдни органи, е силен инструмент, който обаче не се използва достатъчно.

Той посочи, че от 157 държави, които са ратифицирали конвенцията, само 19 са се възползвали до момента от заложените в нея механизми за по-интензивно международно сътрудничество за борба с организираната престъпност, включително екстрадирането.

Споделяне

Още от Свят