Осиновяването се улеснява, отпадат тайната и разсиновяването

Властите обмислят и затягане на режима за припознаване заради измами

Отпадане на тайната на осиновяване, улесняване на процедурата и премахване на възможността за разсиновяване са част от предлаганите промени в Семейния кодекс, които бяха представени в четвъртък и предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане. Промените бяха обсъдени от Националния съвет за закрила на детето.

Една от ключовите промени е отпадането на тайната по осиновяване и даването на възможност детето да поиска данни за своя биологичен родител по административен вместо по съдебен път. Това обаче ще става след изричното съгласие на биологичния родител.

“Процедурата за получаване на повече данни ще е на два етапа. Първо детето ще може да получи информация за своя медицински статус, за раждането, какво се е случило в живота му, но не и данни за биологичния родител. На втория етап, ако то желае данни за биологичния родител, след съгласието на родителите, ще му бъде уважено правото да получи информация и да се срещне с тях“, обясни зам.-правосъдният министър Виргиния Мичева - Русева.

Тя посочи, че в момента според Семейния кодекс се дава възможност на осиновени да поискат от съда информация за своите родители, но в определени случаи. Сега това ще става по административен път.

"И след промените ако биологичните родители не искат да бъдат разкрити, тогава пак ще се върви към съдебно дело", обясни Мичева.

Процедурата се централизира и улеснява

Зам.-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева съобщи, че с промените процедурата за осиновяване се централизира и по този начин ще приключва по-бързо.

Вместо 28 регионални съвета по осиновяване ще има един национален, като кандидат-осиновителите ще подават една молба, а ще им се търси дете в цялата страна. Сега документи се подават отделно във всеки регионален съвет.

Ще бъде създадена и интегрирана информационна система, която ще съдържа информация за децата и пълен регистър на кандидат- осиновителите в цялата страна, а не само на регионален принцип.

Според Сачева улесняването на процедурата по осиновяване няма да направи този процес рисков за децата и кандидат -осиновителите.

Отпада разсиновяването

Предвижда се да отпадне и т.нар. разсиновяване – прекратяване на осиновяването. То ще остане като възможност в закона, но само при определени случаи по искане на държавни институции.

Сега прекратяване на осиновяването се допуска например при “тежко провинение от едната страна или при наличие на други обстоятелства, които дълбоко разстройват отношенията между осиновителя и осиновения“.

Обсъжда се и възможността по преценка на специалисти в определени случай на родителски конфликти и при развод ползването на медиаторска помощ и консултации с терапевт да бъде задължително за детето и за родителите, които имат нужда от подкрепа.

Затяга се режимът по припознаване

Предвижда се да бъдат затегнати и правилата за припознаването и въвеждане на повече изисквания един мъж да доказва, че е баща с цел да се пресече търговията на деца. Сега имало случаи, в които процедурата за попечителство се използва за заобикаляне на осиновяването.

Чрез посредник кандидат-осиновители намирали бременна, която смятала да изостави детето си. Мъжът от двойката се представял за негов баща и получавал попечителство след раждането на бебето, а после другата жена го осиновявала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?