Отиде си и Георги Черкелов

Отиде си и Георги Черкелов

Големият български артист Георги Черкелов е починал тази нощ, съобщиха в неделя представители на семейството му.

Известно е, че в края на декември 81-годишният актьор получи тежък инсулт и постъпи в болница.

Черкелов е роден на 25 юни 1930 г. в Хасково. След като учи три години право в Софийския университет, решава да завърши ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". През 1956 г. се дипломира със специалност актьорско майсторство и режисура. Започва кариерата си като артист във Врачанския театър. Играл е и на сцените на Младежкия, на Сатиричния и на Народния театър. От 1985 г. до 1990 г. е директор на Плевенския драматичен театър, след което се завръща отново в Народния театър. Режисьор е на постановката "Спасителят в ръжта" от Селинджър, чиято премиера е на плевенскасцена.

Дебютът му в киното е през 1961 година. Той добива широка популярност най-вече с ролята си на Богдан Велински от сериала "На всеки километър", където играе събирателен образ на Никола Гешев - шеф на отделението "Борба с комунизма" в страната до 1944 година.

За 50 години Черкелов е създал над 100 роли в театъра и около 70 роли в киното. Той е пресъздал най-много главни герои в Шекспирови пиеси.

През последните години Георги Черкелов живееше в усамотение в ловешкото село Ъглен заедно със съпругата си Зина, но продължаваше да се изявява на сцената и демонстрираше добра форма за своите 81 години.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?