Заради непълноти в Изборния кодекс

Оттеглянето на Калина Крумова от листа на ББЦ създаде правна неразбория

Калина Крумова

Оттеглянето на Калина Крумова от първото място в листата на "България без цензура" в Ловеч създаде правен казус и стана повод за разнопосочни решения на Районната избирателна комисия в града и ЦИК.

Във вторник вечерта от "България без цензура" съобщиха, че предлагат на мястото на Крумова листата да оглави Десислава Балабанова, която беше втора. По същото време РИК в Ловеч оповести решението си, с което заличава Крумова като кандидат-депутат и кандидатите в листата минават с едно място напред, като Балабанова е първа.

Седмица преди това обаче ЦИК публикува свое решение, според което когато кандидат се оттегли след крайния срок – 30 дни преди изборите (4 септември), мястото му остава празно, а листата не се пренарежда. В информационните табла в секциите срещу името на отказалия се трябва да пише "Заличен".

Според Изборния кодекс, ако кандидат почине или изпадне в трайна невъзможност да участва в изборите, той може да бъде заменен до 7 дни преди вота (27 септември). Случаят с Крумова обаче не е такъв – тя се отказа 12 дни след изтичане на 30-дневния срок и затова мястото ѝ следва да остане свободно.

Извън неразборията между районната и Централната избирателна комисия, възниква и един основен за отчитането на изборния резултат въпрос. Изборният кодекс на Мая Манолова не е предвидил как ще се отчитат преференциите в листа със заличен водач. Според текстовете в закона, ако в бюлетината за парламентарен вот няма отбелязана преференция, такава автоматично се брои за първия. Когато водач обаче липсва, няма яснота към кого ще бъдат "насочвани" т. нар. "служебни преференции".

ЦИК с надежда да не бъде сезирана по случая

От ЦИК отказаха официален коментар. Версията на експертите е, че решението на районната комисия за изтеглянето на номерацията в листата с едно място напред ще бъде валидно, докато някой не ги сезира, за да го отменят като по-висшестоящ орган.

Ако никой не сезира Централната избирателна комисия за решението на РИК, то ще остане в сила и така втората в листата на ББЦ Десислава Балабанова всъщност ще бъде под първи номер. Тогава няма да има и проблем с отчитането на преференциите.

В случай, че ЦИК обаче бъде сезирана за решението на колегите им от район Ловеч, те ще трябва да го отменят, а срещу номер 1 в листата на Барековата партия ще стои надписът "Заличен".

"В такава хипотеза Изборният кодекс не влиза, затова ще трябва да си го допишем по някакъв начин. И засега не виждаме проблем преференциите за първия да се броят за втория", казаха неофициално от комисията.

Във вторник в социалната мрежа Фейсбук бившата атакистка Калина Крумова съобщи, че напуска "поредния" си политически проект – България без цензура. В сряда пред Нова телевизия тя обясни, че имала различия с Бареков.

"Без съмнение трусовете около напускането на ВМРО като коалиционен партньор и разместването на пластове в структурите и ръководството на ББЦ (характерно за всяка партия в различен етап от нейното съществуване) се отразиха не само като позициониране в политическото пространство, но и вътрешно-партийно…Нямам идея какъв е приносът на ЛИДЕР в тази коалиция. Вероятно няма и да се изясни, но имам представа, виждам и чувам какво и колко губим от същото това обединение. Да, прекрасно е да спечелим миньорите, но едно е да ги спечелиш по убеждения, друго - през работодател”, заяви Крумова.

Тя посочва още, че ”хора, които започнаха от нулата и убеждаваха другите в политическите ни идеи и бъдеще, и понасяха негативи през месеците назад, сега останаха пълнеж в списъците за сметка на новодошлите ”партньори”.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014