Палестинската автономия се готви за първите избори от 10 години

Палестинската автономия се готви за първите избори от 10 години

Въпреки съмненията дали изобщо ще има вот, в навечерието на насрочените за 25 януари парламентарните избори в Палестина, избирателната кампания стартира, предава във вторник ББС.

Председателят на Палестинската автономия Махмуд Абас заяви, че ще пренасрочи датата за избори, ако Израел забрани провеждането им в Източен Йерусалим.

Още повече, че движението Фатах, в което членува и самият Абас, започва кампанията си на гроба на Ясир Арафат в Рамала. Същевременно военизираната групировка Хамас, която за пръв път участва в парламентарни избори, провежда предизборен митинг в град Газа.

Наблюдатели твърдят, че представителите на Хамас са способни да отправят сериозно предизвикателство към управляващия елит на Фатах и някои опозиционни палестински групировки са убедени, че разговорите за пренасрочване на датата на изборите показват нежеланието на Абас и привържениците му да претърпят поражение.

Според ББС, предстоящите избори се оценяват като сериозен изпит за движението Фатах, което е смятано от много палестинци за корумпирано и неефективно.

Фатах управлява автономията вече 10 години, от времето, когато са били проведени първите и към момента последни парламентарни избори. Сега обаче все по-голямо влияние придобиват ислямските групировки, които, ако се вярва на допитванията до общественото мнение, могат да получат до една трета от гласовете.

Ако за ръководството на Фатах подобна перспектива е повод за притеснение, а за израелските власти, смятащи Хамас за терористична групировка, това е истински Армагедон, посочва ББС.

В четвъртък активисти на Фатах планират акция на протест срещу израелската забрана, която според някои информации може да бъде преразгледана.

Хамас, от своя страна, е против отсрочката на изборите.

Междувременно още в понеделник 30 европейски наблюдатели, акредитирани за изборите, започнаха да пристигат по палестинските територии.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?