Пълна блокада по казуса с връщането на къпалнята "Мария Луиза" на софиянци

Гръмко поръчаната пазарна оценка на имота я няма, защото собственикът не дава

Пълна блокада по казуса с връщането на къпалнята "Мария Луиза" на софиянци

Отворена през далечната 1939 г. и ползвана от софиянци десетилетия наред за забавления и отмора, в наши дни къпалнята "Мария Луиза" е един от безспорните символи на разруха и корупция. Любимият на столичани комплекс от години е затворен и представлява грозна гледка в сърцето на Борисовата градина. Той продължава да пустее и да се саморазрушава, независимо че столичният кмет Йорданка Фандъкова неведнъж е заявявала, че къпалнята е знаков обект, който трябва да се върне на софиянци.

Подобни обещания най-често се чуват в предизборно време, след което настоява тишина.

За последно казусът излезе на дневен ред преди местните избори през 2019 г., когато уверенията на спечелилата четвърти кметски мандат Йорданка Фандъкова прозвучаха по- убедително отпреди.

Първата формална стъпка за решаване на проблема дойде през март 2020 г., когато Столична община поръча спешна пазарна оценка на обекта и я повери на фирмата си "Софинвест". Успоредно с това друго общинско предприятие - "Софияплан" - излезе с анализ, който показа, че общината трябва да се пазари с частни лица за изкупуване или обезщетяване на около 5000 имота, които попадат в паркове и градини, или в бъдещи зелени зони. Проверка на Mediapool обаче показа, че по нито една от тези инициативи не е направено каквото и да е по отношение на пустеещата лятна къпалня в Борисовата градина.

Пазарна оценка, ама друг път

През пролетта на миналата година, на 27 март, Столичната община възложи на "Софинвест" да направи въпросната пазарна оценка на затворения от години басейн, както и да изчисли колко би струвал ремонтът на съоръженията в него и отварянето му отново за посетители. За тази дейност общинското дружество трябваше да бъде възнаградено с 7 315 лв., стана ясно от сключения договор, публикуван в регистъра за обществени поръчки. Близо 10 месеца по-късно проверка на Mediapool показа, че реално общинската фирма дори не е влязла в имота, още по-малко пък да оцени пазарната му стойност.

"Пазарната оценка не е извършена, защото възложителят не е ни е осигурил достъп до имота, който пък трябва да му се даде от собственика. Без осигуряване на достъп, няма как да изпратя екип от инженери, който да направи оценка. Там има помпи, съоръжения, които евентуално са амортизирани", посочи пред Mediapool инж. Чавдар Гигов, управител на "Софинвест". Той подчерта, че общинското предприятие не е усвоило и стотинка от споменатото възнаграждение за труда им.

Гигов сподели още, че откакто е ръководител на това дружество, за първи път му се случва да не може да направи пазарна оценка на обект заради отказан достъп от собственика. Все пак той припомни, че през март м.г. е започнала епидемията от коронавирус и е въведено извънредно положение за два месеца. Инж. Гигов предположи, че тази ситуация може също да е оказала някакво влияние.

Изненадващо, Гигов заяви още, че дори не знае кой е собственик на къпалнята и попита дали в редакцията на Mediapool се знае нещо по въпроса.

Шефът на общинското дружество уточни още, че възложител на пазарната оценка за къпалнята е Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община. Mediapool попита администрацията на главния архитект Здравко Здравков, който ръководи "Архитектура и градоустройство", какво знае за отказания достъп до имота, но отговор до момента няма.

Преди седмица Mediapool попита и Столична община какви са предприетите дотук мерки по отношение на лятната къпалнята, но отговор отново няма.

Въпросът за къпалнята "Мария Луиза" бе поставян неведнъж преди местните избори през 2019 г. и Йорданка Фандъкова бе атакувана от останалите кандидати заради бездействието ѝ в предходните три мандата.

Тогава тя уверено заяви ,че къпалнята "Мария Луиза" и Летният театър "са двата най-знакови обекта, които трябва и вече можем да върнем на софиянци. Както успяхме да върнем терена, на който изградихме парк "Възраждане - първият от десетилетия нов парк".

Изненада! Къпалнята не е и сред 5000 частни обекта в парковете, за които общината би се договаряла

В началото на октомври м.г. стана ясно, че друго общинско предприятие - "Софияплан" е идентифицирало 5000 имота, които или попадат в паркове и градини, или в бъдещи зелени зони, за които столичните власти могат да преговарят да бъдат върнати на общината. Новината бе съобщена на брифинг от Любо Георгиев, ръководител на общинското предприятие "Софияплан" и главния архитект на София Здравко Здравков.

Проверка на Mediapool обаче показа, че къпалнята "Мария Луиза" не е сред тези обекти.

"Къпалнята "Мария Луиза" не попада в анализираните от "Софияплан" територии поради отсъствие на действащ план за регулация на територията на парк "Борисова градина". В задачата, по която работим, приоритизацията в отчуждаването на площи, предвидени за озеленяване, се базира на плановете за регулация (в тях се определя предназначението на територията)", поясниха пред Mediapool от "Софияплан".

Оттам добавиха, че планът за регулация на парк "Борисова градина" се изработва в момента под ръководството на Направление "Архитектура и градоустройство" към Столична община.

"На този етап не можем да препоръчаме конкретен подход, защото не сме се занимавали с този казус. Можем обаче да кажем, че ще бъде от голяма полза за града, ако къпалнята заработи отново и то по начин, който да осигури широк достъп на жителите и гостите на София", заключават от общинското дружество пред Mediapool.

През юни 2019 г. кметът Фандъкова върна за преработка въпросния план за "Борисовата градина". От становището на кмета тогава стана ясно, тя иска Общинският съвет да извади от дружеството "Софийски имоти" четири терена, които в момента то управлява. Ставаше въпрос за Трите дансинга, където се намира заведението "Маймунарника", теренът, където през миналия век е имало криви огледала (сега автокъща "Капитолия"), както и бившата велописта и водния канал с лодки (там е ресторантът "Веселото село"). Те се даваха под наем от дружеството "Софийски имоти", което трябваше да прекрати договорите с наемателите.

Любопитен и многозначителен детайл е, че къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър обаче не се посочваха в становището на Фандъкова.

Собственикът не е случаен

Къпалнята "Мария Луиза", състояща се от спортен басейн, други четири по-малки басейна, съблекални и други съоръжения, заема имот с площ близо 35 300 кв. метра в Борисовата градина, която е най-големият столичен парк. Къпалнята - бивша общинска собственост, в момента е в активите на дружество, в което дял имат общинската фирма "Софийски имоти" и частна компания, свързана с Румен Гайтански-Вълка. На практика общината не контролира съвместната фирма, няма и представител в борда ѝ.

В същото време Вълка продължава да върти бизнес с общината. Негови фирми, например, отговарят за сметоизвозването в няколко софийски района, независимо че през 2007 г. тогавашният кмет на София Бойко Борисов обяви за свое най-голямо постижение изгонването на Вълка от бизнеса с почистването на столицата.

Неотдавна се разбра, че Румен Гайтански е изградил незаконен двуетажен строеж на брега на река Искър в едноименното ловно стопанство. ДНСК и прокуратурата излязоха с позиция, че строежът е незаконен, фирмата обжалва и оттогава Столична община мълчи по казуса.

В същото време фирмите на Вълка процъфтяват с мощна помощ от държавната Българска банка за развитие, която през 2019 г. му отпусна близо 150 млн. лв.

А що се отнася до къпалнята "Мария Луиза", от 2003 г. насам Столична община е миноритарен собственик във фирмата "Парк Мария Луиза" АД чрез общинската фирма "Софийски имоти", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят фирмите - "Карплеон" ЕООД и "Юромарк асет мениджмънт" ООД.

София стана съдружник на Вълка и други съмнителни герои по време на столичния кмет Стефан Софиянски.

Именно "Юромарк асет мениджмънт" се свързва с Гайтански. Сред крайните собственици фигурират и Жан-Кристоф Ги Жак Нивар от Ирландия и Николай Проданов, управител в контролираната от Румен Гайтански-Вълка "Волф" АД.

"Карплеон" е собственост на американското дружество Carpleon и е с краен собственик Цветан Павлов, който е главен асистент в Стопанската академия в Свищов. Като управител е посочен Васил Захариев, който също е доцент в академията.

Изходът

От инициативата "Спаси София" смятат, че казусът трябва да бъде решен в името на обществения интерес за всички софиянци. "Реално има два варианта за излизане от заплетената ситуация с къпалнята "Мария Луиза". Единият е общината да изкупи дела на частната фирма, която мажоритарно в момента владее имотът. А другият е, ако това е невъзможно, да се преговаря с частната фирма за извършване на ремонт на обекта", коментира пред Mediapool Борис Бонев, общински съветник от "Спаси София". При всички случаи общественият интерес трябва да бъде защитен, подчерта той.

Съпредседателят на "Зелено движение" и общински съветник от "Демократична България" Владислав Панев коментира пред Mediapool, че между 10% или 20% от акциите на общинското дружеството "Софийски имоти" трябва да бъдат лиснати на Българската фондова борса. С влизането на частни акционери той смята, че контролът върху стопанисването на активите на дружеството ще се увеличи и фирмата по-бързо ще стигне до решение по казуса за къпалнята.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?