Паметникът на Радой Ралин се мести от Алма матер пред магазин на “Билла”

Вместо пред Алма матер паметникът на Радой Ралин ще бъде поставен пред магазина “Билла”, който преди време беше кино "Изток", съобщи главният архитект Петър Диков в четвъртък.

“Мястото е перфектно. Там е живял, там се е разхождал, там му е мястото”, мотивира се арх. Диков. Като допълнителен аргумент той изтъкна, че площадът пред магазина носи името на Радой Ралин и още през 2006 г. столичният общински съвет бил взел решение там да има негова скулптура. 

Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов допълни, че е имал среща с двамата синове на сатирика, които също се били съгласили там да бъде поставен паметникът на баща им.

Няма яснота обаче кога ще стане това. В мига, в който синовете му поискат да се сложи скулптурата, ще дам разрешение за поставянето, каза арх.Диков.

Паметникът на автора на “Люти чушки” е направен от приятеля му Георги Чапкънов. Той трябваше да бъде монтиран във сряда пред Ректората, като част от цялостната реконструкция на пешеходна зона на бул. "Цар Освободител" от Алма матер до площад "Орлов мост".

Срещу това обаче скочи ръководството на най-старото висше учебно заведение у нас Софийския университет “Св. Климент Охридски” с мотива, че паметникът не се вписва в архитектурния вид на сградата и има други идеи за допълване на ансамбъла от скулптури край най-старото ни висше заведение.

Споделяне

Още от

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?