Парламентарна комисия смята, че Лондон трябва да обмисли отсрочване на Брекзит

Парламентарна комисия смята, че Лондон трябва да обмисли отсрочване на Брекзит

Ключова комисия в британския парламент заяви, че Великобритания трябва да разгледа варианта и за отсрочване на Брекзит, защото може би няма да има достатъчно време, за да договори споразумение с ЕС, преди датата на която трябва да напусне блока след почти една година, предаде Ройтерс.

Британският премиер Тереза Мей официално информира ЕС, че Великобритания иска да напусне съюза, като задейства член 50 от Лисабонския договор на 29 март 2017 г.  Така тя задейства и обратното двегодишно броене за Брекзит.

Лондон каза, че иска до октомври да има основа на търговско споразумение с ЕС.

Според комисията по Брекзит в британския парламент този срок  трудно ще бъде спазен.  Ето защо Великобритания трябва да поиска "ограничено удължаване" на членството си в ЕС, допълва комисията в доклад, публикуван в неделя.

В него депутатите предлагат и преходен период от около 2 години, който също да може да бъде удължаван.

Комисията наброява 21 членове от всички партии в парламента. Седем депутати, привърженици на Брекзит, обаче не са подкрепили доклада ѝ.

"В краткото време, което остава, е трудно да видим как ще е възможно да се договори пълно специално търговско и осигуряващо достъп до пазара споразумение, заедно с редица други договори, в това число за външната политика и сътрудничеството в обраната", се казва в доклада.

"Ако съществени аспекти на бъдещото партньорство не са договорени до октомври, то правителството трябва да поиска ограничено удължаване на времето по член 50, за да гарантира, че може да бъде договорена политическа декларация за бъдещото партньорство, която да е достатъчно детайлна и изчерпателна", се казва още в документа.

Комисията освен това призовава правителството да представи подробен план за границата между Северна Ирландия и Ирландия - един от проблемните моменти в преговорите между Лондон и Брюксел. Великобритания каза, че иска да напусне митническия съюз, но не иска "твърда" сухопътна граница с митнически проверки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?