Парламентът дава 2 млн. лв. на СУ от икономии

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи в петък пред репортери, че Народното събрание (НС) ще даде 2 млн. лв. на СУ "Св. Климент Охридски" от икономии на бюджета на парламента.

Парите ще бъдат отпуснати след решение на Министерски съвет следващата седмица, обеща от своя страна премиерът Бойко Борисов, който също присъства на срещата между ръководството на парламента и ректора на СУ Иван Илчев.

По закон икономисаните средства трябва да бъдат върнати в държавния бюджет, но с постановление на МС това може да не стане, а парите да отидат за други цели.

Цачева коментира, че парите са спестени командировъчни за пътувания на депутатите във и извън страната, от гориво и от други капиталови разходи.

"Предвид отношението на народните представители към името на Софийския университет, като водещо място за възпитание на кадри и за наука, помолих министър-председателя, който дойде на тази среща заедно с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, тези 2 млн. лв. да не влизат в общия бюджет, а целево да бъдат предоставени за нуждите на университета", обясни Цачева.

На репортерски въпрос дали останалите висши училища няма да се почувстват засегнати, че и на тях не се отпускат допълнителни пари предвид свитите им бюджети, премиерът Борисов отговори, че няма да се разсърдят и че решението за отпускането на средствата от НС за СУ е направено от всички партии. Той коментира, че последните седмици е провел срещи с представители на различни университети и на тях са се разбрали, че пари ще им се дават според възможностите на държавата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?