Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Парламентът одобри сделката за F-16 с ключовата подкрепа на ДПС

БСП: Подписваме празен чек; ГЕРБ: Следващите сделки със САЩ ще са по-благоприятни

21 коментара
"Клетниците" Емил Караниколов и Красимир Каракачанов, сн. БГНЕС

Парламентът очаквано ратифицира договорите със САЩ за придобиването на осем изтребители F-16 Block 70 за около 2.1 млрд. лева. Сделката бе подкрепена от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а срещу нея гласуваха депутатите от БСП, "Воля“, НФСБ и "Атака“.

Така след повече от десетилетие опити България най-накрая ще придобие съвместими с НАТО изтребители, с които ще може да охранява въздушното си пространство.

Първите шест машини се очакват през 2023 година, а последните две - през 2024.

Правителството се надяваше да изплати сделката разсрочено, но липсата на кредитна история със САЩ при подобни сделки, наложи парите да се дадат накуп.

Изплащането на сделката ще увеличи бюджетния дефицит за тази година четири пъти - до около 2% от БВП. Освен това планираните средства за първите вноски по другите два големи военни проекта - за бронирани машини и патрулни кораби, ще бъдат отложени за следващата година.

Правителството обаче твърди, че това няма да забави значително проектите. Ако се стигне до подписването на договори тази година, плащанията ще започнат от следващата.

Премиерът Бойко Борисов, който проследи дебата, плавайки в Черно море, защити сделката, като обясни, че тя ще донесе авторитет на страната ни. А финансовият министър Владислав Горанов успокои, че държавата може да си позволи плащането на изтребителите без да наруши европейските правла за финансова дисциплина.

Дебатът в пленарната зала продължи повече от четири часа, като не обогати значително досегашните аргументи "за" и "против" сделката. На моменти споровете между депутатите стигнаха до интелектуални висини с препратки към "Клетниците" на Виктор Юго и опасения, че американската компания производител на изтребителите "Локхийд Мартин" може да фалира.

България ще трябва да покрие сама разходите за приспособяване на авиобазата "Граф Игнатиево" към нуждите на F-16 и при необходимост да закупи допълнително въоръжение, което е било отложено на този етап. Военното министерство и командирът на Военновъздушните сили Цанко Стойков твърдят, че няма компромис със способностите на самолета.

Основните критици на сделката - БСП и президентът Румен Радев - обаче са на мнение, че сделката ще поскъпне значително в бъдеще. Допълнителните разходи се признават и от управляващите, но според тях те са нормална практика при подобни сделки. Поддръжката на бойната авиация изисква значителни средства и е въпрос на политическо решение дали те ще бъдат осигурени. 

Горанов: Следващите сделки със САЩ ще са по-благоприятни

Финансовият министър Владислав Горанов обясни пред депутатите, че България може да си позволи да изплати изтребителите F-16 наведнъж без да нарушаваме нито нашето законодателство, нито правилата на ЕС.

"Два милиарда лева еднократно и накуп е сериозно фискално усилие, но можем да си го позволим", каза за пореден път финансовият министър.

"Когато нямате кредитна история за подобен тип сделки с американската страна, друга възможност няма. Убеден съм, че след днешното решение и след окончателното плащане на сделката, при следващи подобни големи доставки за въоръжение, ако се правят с американското правителство - ще се правят при доста по-благоприятни условия", коментира Горанов.

Проектът на МО предвижда на по-късен етап да бъдат закупени още осем машини, но не се знае кога ще стане това. Правителството очаква тогава цената да е по-добра и да може да се изплати разсрочено.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна отново сподели тезата си, че сам е решил самолетите да бъдат платени наведнъж, за да не оставя "борчове" след управлението на правителството си.

Той потвърди, че правителството не се отказва и от другите два военни проекта и очаква до края на годината да има договори за закупуването на нови патрулни кораби за близо милиард лева.

"Сделката може да поскъпне, ако се забавим"

Военният министър Красимир Каракачанов коментира, че цената ще се увеличи още повече, ако сделката бъде отложена.

"Валидността на офертата по четирите договора е до 3,4 и 5 септември, след което цената няма да стане по-ниска", разясни той.

Каракачанов посочи, че изплащането на изтребителите няма да спре проектите за придобиване на бронирани машини и патрулни кораби, както твърдят от БСП.

"Няма харчене на пари за самолетите за сметка на другите проекти, те също се движат, за корабите вече са подадени оферти, проектът за бронираната машина беше стартиран вчера от Съвет по отбрана", каза министърът.

Той призова да се спре с популизма и да се мисли прагматично.

"Когато става въпрос за сигурността и суверенитета на България, не трябва да се делим на леви и на десни. Трябва да разсъждаваме от прагматичния интерес на нашата сигурност, а прагматичният интерес на нашата сигурност диктува ние да модернизираме нашата армия, нещо, което 30 години не е правено", допълни той.

ГЕРБ: Това е истинското членство в НАТО

"Днес решаваме бъдещето на българската армия, модернизацията ѝ, препотвърждаваме евроатлантическата си ориентация, какво членство в НАТО искаме - номинално или истинско", посочи председателят на външната комисия в парламента Джема Грозданова /ГЕРБ/.

Според Грозданова със сделката ще покажем, че България е не само консуматор на сигурност, но и допринася за общата отбрана.

Милен Михов от ВМРО коментира, че закупуването на този високотехнологичен самолет е първата стъпка в превъоръжаването на българската държава от 30 години насам.

Мустафа Карадайъ декларира пълната подкрепа на групата на ДПС за договорите, като се аргументира с последователната евроатлантическа линия на движението.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки го репликира, определяйки сделката като "най-грабителската" и в тази връзка опасна за националната ни сигурност.

Николай Цонков от БСП посочи, че модернизацията на армията трябва да е едновременно за трите вида въоръжени сили. "Предлагате ни условия, с които да загробим армията", коментира той.

"Подписваме празен чек"

Румен Гечев от БСП коментира, че фактическата цена е над три млрд лв., защото самолетът идва некомплектован.

"Доставчикът не носи никаква отговорност при неизпълнение на някоя от клаузите на договора, а от думите на министъра става ясно, че не са и предвидени - днес искате да подпишете празен чек за 2.5 млрд. лв", каза Гечев.

"Клетниците" на Юго и "съоболезнования" за Горанов

Срещу сделката със САЩ се обявиха и от НФСБ и "Атака".

НФСБ е против, първо защото намира цената за изключително висока, обяви лидерът му Валери Симеонов. Той изрази "съболезнования" към Владислав Горанов за непредвидените разходи и призова колегите си да вземат под внимание не техническите параметри, а как ще изглежда българското НС, одобрявайки сделка "под диктат".

По думите на Симеонов е смехотворна тезата за повишаване боеспособността при охрана на българското небе с осем самолета след четири години.

Срещу в пъти по-ниска цена бихме могли да осигурим защита на небето ни чрез възстановяване на няколко ракетни бази земя-въздух, повтори тезата си той.

"Няма да отправя упрек към Красимир Каракачанов и Емил Караниколов, те изпълняват своите задължения, но в този случай са в ролята на едни клетници от "Клетниците" на Виктор Юго, гавроши", коментира Валери Симеонов.

Според него поведението на българското правителство в случая е "слугинажно".

Десислав Чуколов от "Атака" също обърна внимание, че ще дадем сега парите накуп, а чак през 2023 г. евентуално ще получим първия самолет. Той отново повтори тезата на националистите, че в момента САЩ ползват безплатно четири бази у нас и това би следвало да бъде отчетено при преговорите за изтребителите. 

Веселин Марешки от "Воля" пък предупреди, че ако "Локхийд Мартин" фалират, ще изгорят и българските 2 милиарда, които се плащат в аванс.

Следват проектите за бронирани машини и кораби 

Изплащането на сделката ще увеличи дефицита четири пъти до около 2% от БВП. Освен това планираните средства за първите вноски по другите два големи военни проекта - за купуването на бронирани машини и патрулни кораби, ще бъдат изтеглени за следващата година. Правителството обаче твърди, че това няма да забави значително проектите. Ако се стигне до подписването на договори тази година, плащанията ще започнат от следващата.  

Проектите за бронирани машини и два нови патрулни кораба са на обща стойност около 2 млрд. лева и се подготвят от години.

Очаква се скоро военното министерство да поиска оферти от четири компании за бронирани машини, а после да ги оцени и да започне преговори с избраната фирма.

Проектът за два нови патрулни кораби е в по-напреднала фаза. МО вече получи оферти от три компании и би трябвало да ги е оценило, но няма публична информация.

Правителството се надява да изплати двата проекта разсрочено за около десет години, но не се знае дали ще може да договори подобни схеми.

Бойко Борисов: Има приходи и можем да отделяме повече за модерна техника

Премиерът Бойко Борисов следи дебата от Черно море, където наблюдава военно учение. Той бе зрелищно качен на фрегатата "Верни" с кран.

"Добре е, че икономиката тегли напред, има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи, за модерна техника", каза Борисов.

До фрегатата "Верни”, откъдето ще проследи различни епизоди от учението, премиерът стигна с бързоходен моторен катер 213. Катерът е дарен през 2018 г. от САЩ и разполага с най-модерната навигационна апаратура, уточняват от правителствената пресслужба. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

21 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Естествено
  #21
  Отговор на коментар #5

  А може ли България да си позволи ненужни тръби за сръбски поток? И там са два милиарда. За гаранции не знам, но там със сигурност са предвидени неустойки. Е, ние сме си руски донор, така че нищо ново. А за боеприпасите на F-16 не се притеснявайте. Много боеприпаси ще изстрелят и още повече ще се купят. Вие вероянто забравяте, че в България идваха и F-15 и F-16 и доста други СЪВРЕМЕННИ САМОЛЕТИ НА НАТО. За тях имаше и писти и летищни съоръжения. Има и за българските самолети.

 2. Филка Русофилка
  #20

  Да се убеди САЩ, че може да смята договорът за F-16 бл.70/72 вече за сключен. Да се посочи прецедент от българската история: След изгонването от руския цар на княз Александър I (1886) и проваления опит на Русия за русофилски военен преврат (1887), тогавашният ни „президент“ - султанът - отказа да признае новоизбрания български княз, поради яростната съпротива и заплахи на Русия. Фердинанд се възкачи на българския престол въз основа на единодушната воля на ВНС, без да му пука за непризнаването и заплахите. Русия скъса дипломатически отношения с България за 9 год. и така станахме държава.

 3. Филка Русофилка
  #19

  Атлантическият съвет на България призова НС да удължи работата си след 31 юли - до 7 август, за да може договорът за F-16 бл.70/72 да влезе в сила преди лятната ваканция на НС, дори при евентуален коварен ход - налагане на президентско вето в последния възможен 15-ти ден. Офертите на САЩ изтичат до 3-5 септември. Българският договор може да бъде пререден от следващи договори на САЩ за F-16, респ. доставката да бъде отложена с години при по-неизгодни условия или…договорът да бъде провален поради политическа нестабилност. http://atlantic-council.bg/ще-се-провали-ли-придобиването-на-f-16/

 4. Bлaдo
  #18

  Гърчиш ли се nльx? Искам още да поквичиш! Хайде! - да те чуя! - все едно са ти завряли някъде Ф16-ка!

 5. ДеПеСе е ПРОКЛЯТИЕ за България-Ваньо Костов от Драгалевци!

 6. Десен бесен
  #16

  Егати държавата след като допряхме до ДПС за националната ни сигурност. И това 15 години след членството ни в НАТО. Много ще се радвам да изхвърчат всички русофилски отпломки в следващия парламент. За БСП, ДПС и ГЕРБ не съм оптимист - това е национална диагноза.

 7. Коментарът е изтрит в 08:47 на 2 октомври 2023 от автора.
  #15
 8. Bлaдo
  #14

  "...а срещу нея гласуваха депутатите от БСП, Воля, НФСБ и Атака..." - да е ясно кои са филиалите на сОвецкото посООлство ;-)

 9. [email protected]
  #13
  Отговор на коментар #5

  По спокойно бе ГЕЧЕВ(казвам ти така,защото явно си гледал изказването на крадеца комунист,от главните участници за последния фалит на държавата!) ,оказа се че БСП боравят само и единствено с лъжи,или добре "подбрани истини"!

 10. Коментарът е изтрит в 14:11 на 19 юли 2019 от автора.
  #12

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.