Партията на Ковачки "Лидер" се преименува на БДЦ

Бареков твърди, че ББЦ ще издигне човек от "Протестна мрежа" за кмет на София

Партията на Ковачки "Лидер" се преименува на БДЦ

Партията на енергийния бос Христо Ковачки - "Лидер", се преименува на "Български демократичен център" (БДЦ), каквото се нарича парламентарната група, в която участват както нейни депутати, така и такива на Николай Бареков от "България без цензура". За петте месеца от формирането на парламента хората на Бареков го изоставиха.

"Лидер" бе преименувана на конгрес, проведен в неделя. За съпредседатели на новата политическа формация бяха избрани Красимира Ковачка, която сестра на Христо Ковачки, и Стефан Кенов. Те ще сменят досегашния председател Кънчо Филипов. Той пък ще оглави "Център за анализи и стратегии", който ще подпомага работата на новото ръководство. Ковачка, Кенов и Филипов са депутати от БДЦ.

БДЦ ще бъде в коалиция с "Гергьовден", ССД, БДС и ЗНС на Румен Йончев.

До тази трансформация се стигна след като голяма част от депутатите в "България без цензура" се прехвърлиха в БДЦ, което остави Николай Бареков с един народен представител - Мартин Иванов-Данона.


"Уважавам господин Бареков, били сме заедно на избори и мисля, че тонът на политическата омраза не е моят тон. Аз не го познавам и ще продължа да бъда диалогична с всички, и с господин Бареков”, заяви Красимира Ковачка.

Признанието ѝ, че не познава Барекова, звучи странно, като се има предвид, че именно той бе лидер на коалицията "България без цензура" (ББЦ), с която "Лидер" се яви на парламентарните избори и успя да влезе в парламента.

Отцепилите се от ББЦ депутати Светлин Танчев, Росен Петров, Стефан Кенов, Христо Тодоров и Борислав Иглев бяха сред първите гости на учредително събрание на БДЦ, което се проведе в НДК.

Гости на форума бяха Мустафа Карадайъ и Станислав Анастасов от ДПС, Емил Димитров от Патриотичния фронт, представител на АБВ, "Гергьовден", както и почти всички депутати от парламентарната група на БДЦ.

Коалицията около "България без цензура" успя да вкара 15 народни представители, но още преди сформирането на парламента групата, напусна Ана Баракова. От останалите 14 души, представителите на "Лидер" до този момент бяха петима.

Групата на БДЦ бе разглеждана още от самото начало като "резервен отбор" на ДПС, най-вече заради присъствието на депутати от "Лидер". Тези подозрения се оправдаха при някои ключови гласувания в парламента, когато ДПС подкрепяше спорни предложения на ГЕРБ, които рискуваха да увиснат зарази несъгласие на коалиционните партньори. Такъв беше случаят с промяната на пенсионния модел, одобрена през декември от ГЕРБ, ДПС и БДЦ, а наскоро и решението за външния дълг.

Докато бившите му депутати учредяваха нова партия, Бареков свика в Бургас разширено заседание на ББЦ, в което участваха 250 души от цялата страна.

"България без цензура" ще се бори за трима областни кмета в България и около 30 общински на предстоящите местни избори, обяви Николай Бареков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?