Първанов: Лъжа е, че с Николай Добрев отидохме при Петър Стоянов с готово правителство

Първанов: Лъжа е, че с Николай Добрев отидохме при Петър Стоянов с готово правителство

Президентът Георги Първанов препоръча да има "Ден на примирението" и на името на Николай Добрев да бъде наречена поне една улица в София. Това стана по време на дискусията "Доблест 2010 - 4-и февруари през погледа на младите" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" в четвъртък.

На 4 февруари 1997 г. Николай Добрев върна мандата за съставяне на правителство на БСП на тогавашния президент Петър Стоянов и бе решено да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори. Връщането на мандата сложи край на острата политическа криза в България след падането на правителството на Жан Виденов и прекрати масовите граждански протести, породени от икономическата криза, хиперинфлацията и упоритостта на БСП да се оттегли от властта.

Малко след това председател на БСП стана Георги Първанов, който оглави партията след оттеглянето от лидерския пост на Виденов. Връщайки мандата, Николай Добрев бе все още вътрешен министър в оставка и се ползваше с репутацията на "умерен" и склонен към разумни компромиси партиен деец.

Оценките за януарските събития и връщането на мандата до днешния ден се разминават кардинално според политическата окраска на тези, които се опитват да ги направят, още повече, че все още не са публично достояние повечето документи от онова време.

"Не правя обръщение, не търся парламентарната или друга висока държавна трибуна, защото не искам да натрапвам своята оценка за тези събития. Не искам да присвоявам тези събития", заяви Първанов пред студенти, преподаватели и участници в януарските събития отпреди 13 години.

Той посочи, че вече е казвал в политическите си доклади като председател на БСП, че партията му е виновна за провала по отношение на банковата, зърнената криза и др. проблеми през 1996-1997 г. Отбелязвайки вината на социалистическата партия и ръководството ѝ, Първанов посочи, че е поел и собствената си отговорност като участник в тогавашното ръководство.

"Лъжата", според Първанов

"Има една голяма лъжа, срещу която ще се боря непрекъснато - това, че с Николай Добрев сме отишли с готовия проектосъстав на правителството, което е вярно, имахме такава папка, и тогавашният президент г-н Стоянов ни убедил да се откажем в 12 часа на обяд, денят Х", каза Георги Първанов. Той призова документите да се публикуват, за да се види при какви условия е взето решението и каква е позицията, изразена от кандидата за премиер и от председателя на партията.

"Не може историята да се пренаписва по такъв начин", коментира президентът. По думите му истината е, че на БСП не са ѝ стигнали силите, за да извърши промяната преди Коледа през 1996 година, но "процесът е вървял".

Президентът отбеляза, че оставката на Виденов е била "наложена и отвън, и отвътре".

Първанов постави задача за размисъл - дали ако ръководството на БСП е било друго, е щяло да се стигне до 4 февруари.

"Денят на примирението" - примирение с кого и с какво?

Не е бил страхът двигател за връщането на мандата, заяви още президентът и разви идеята си за "Деня на примирението".

"Трябва да има някакъв ден в българския исторически, политически, обществен календар, който да символизира идеята за примирението, не само в смисъл на актуалния граждански мир, но и по отношение на историята", каза той и подчерта нуждата от "превъзмогване на тяснопартийното, политическото, идеологическото".

"Декларацията за национално съгласие прокара пътя за реализация на 3-4 неща, които на практика отвориха европейския път на България", заяви още държавния глава и изтъкна, че едно от първите неща, което е направил, когато е станал партиен лидер през зимата на 1997 г., е да поднесе цветя на паметника на загиналите от лагерите, по-специално в Куциян. "Много бих искал, продължавам да чакам да видя ответната реакция", добави Първанов.

"Добре е да има такъв ден, ако няма, то поне е добре, не само в Гоце Делчев, но и в София да има улица на името на Николай Добрев", препоръча още той.

"Употребените" от кого?

Тогавашният директор на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) Красимир Петров, който неотдавна бе пенсиониран като шеф на Граничната полиция, си спомни, че на 10 януари сутринта при Николай Добрев е имало поредно обсъждане на протестните действия пред сградата на парламента. Тогава Добрев казал на Петров, че иска от него и хората му да не упражняват насилие над протестиращите, което повторил няколко пъти. "Хората са гладни и до това дередже ги доведохме ние", казал Добрев.

По думите на Красимир Петров, когато по-късно са започнали действия около сградата на парламента със "сини щурмоваци" от агитката на един футболен клуб, нещата са станали неуправляеми. "Вашите колеги тогава бяха употребени", обърна се Петров към студентите, присъстващи на дискусията.

Волно или неволно той потвърди как се извършваха по това време манипулации върху гражданите, насъбрали се около Народното събрание и как "спонтанно" те започнаха да нахлуват в парламента. Многократно повтаряни кадри на БНТ от "щурма" на сградата показаха, как, например, "гневен" неизвестен младеж разбива с ръка прозорец на сградата на парламента с професионалните движения на обучен за това човек.

Споделяне

Още от