Първанов подписа за шеф на сухопътните войски, но не и за военното разузнаване

Първанов подписа за шеф на сухопътните войски, но не и за военното разузнаване

Ген.-майор Стефан Василев е новият началник на сухопътните войски, след като президентът Георги Първанов подписа указа за назначението му. Както се очакваше, върховният главнокомандващ не пусна кандидата на правителството за нов директор на военното разузнаване комодор Валентин Гагашев.

Ген.-майор Стефан Василев ще поеме командването на Щаба по подготовката на сухопътните войски от ген.-лейтенант Иван Добрев, който е освободен от служба след навършване на пенсионна възраст. Заместник на Василев ще бъде бригаден генерал Нейко Ненов на мястото на ген.-майор Димитър Димитров.

Указите са публикувани в Държавен вестник във вторник.

Президентът освободи от служба заради навършване на пенсионна възраст директора на служба "Военна информация" Пламен Студенков, но не издаде указа за неговия приемник и така службата остава без шеф.

Засега президентът и военният министър Аню Ангелов демонстрират непреклонност по въпроса кой да оглави военното разузнаване и не са склонни на компромис. До момента премиерът Бойко Борисов изразява подкрепа за военния си министър. В последните дни обаче той и Първанов си размениха чрез медиите взаимни похвали, а президентът дори обяви, че вече се разбирал с премиера и си говорели с него често.

Временно изпълняващ длъжността директор на службата е заместникът на Студенков – ген. Детелин Мажгуров. Иначе предложението на Студенков за шеф на службата е за друг от заместниците му - полк. Венцислав Истатков, което по неофициална информация се ползва с подкрепата на Първанов.

След като отхвърли първото предложение на Ангелов за поста – за Динчо Карамунчев, Първанов не прие и второто – за Валентин Гагашев. Президентът настоява постът да бъде поет от единия от заместниците на ген. Студенков, за който се бил убедил, че е "много добър разузнавач“. Според Първанов Гагашев бил по-подходящ за зам.-командващ на Съвместното оперативно командване.

От този пост със свой указ Първанов освободи контраадмирал Симеон Цеков.

Първанов е подписал и назначението на полковник Златко Златев за командир на вертолетната авиобаза "Крумово” и за освобождаване на бригаден генерал Стефан Петров от поста.

Ген. Стефан Петров предстои да заеме международна длъжност.

Споделяне

Още по темата

Още от България