Не смятам да променям предложението си за шеф на "Военна информация"

Не смятам да променям предложението си за шеф на "Военна информация"

Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви в неделя, че не смята да променя предложението си за кандидата за началник на служба „Военна информация". Изявлението на министъръ бе направено във Варна, където той участва в честванията на 131-годишнината на Военноморските сили, и е поредна реплика в задочната словесна битка с президента Първанов около съдбата на шефския пост във военното разузнаване.

В събота също във Варна, където е по същия повод, Първанов каза, че държи службата да бъде оглавена от вътрешен човек от досегашното ѝ ръководство и прогнозира, че въпросът ще бъде решен едва в края на август. Така той даде да се разбере, че поне засега няма намерение да одобри направеното от министъра и п рието официално от правителството в сряда предложение за назначаване на поста на комодор Валентин Гагашев.

Президентът вече бе отхвърлил едно предложение за заместник на сегашния директор ген. Пламен Студенков, а след официалното решение на Министерския съвет тази седмица обвини министъра на отбраната, че не познава конституцията, нарушил е процедурата по избор и е подвел цялото правителство.

Освен това Първанов твърди, че през април е имал предложение от министъра за назначение на сегашното ръководство, което той приел. "Сега трябва да бъда убеден в обратното, направиха се три изключващи се предложения", каза президентът.

В неделя обаче министър Аню Ангелов обясни, че през април е била обсъждана друга кандидатура, но след запознаване с характеристиката на предложения човек се оказало, че той няма достатъчно ниво на владеене на английски език, за да бъде директор. По тази причина беше предложен друг човек, уточни Ангелов.

"Не споделям схващането на президента, че трябва да има приемственост, каза още министърът. По думите му няма такава закрепостеност, за която и да било служба или директор в армията.

Министърът призна, че е било взето решение без да се изчака съгласувателната процедура. По думите му обаче, ако кандидатурата за шеф на службата не е била внесена до 4 август, новият директор няма да може да встъпи в длъжност от 1 септември.

След встъпването в длъжност на новия директор в службата ще има пълна финансова и административна ревизия, коментира още Ангелов. В отговор на въпрос има ли нарушения в службата той обясни, че в нея не е правена финансова ревизия повече от 10 години и има предположения за нарушения въз основа на подадени сигнали.

Миналата седмица министър Ангелов сравни военното разузнаване с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС.

Споделяне

Още по темата

Още от България