Първанов: Промените в Конституцията са измислени, за да се харесаме на Брюксел

От АБВ водили разговори с Кадиев още преди да обяви, че ще се впусне в битката за София

Георги Първанов, сн. БГНЕС

Предлаганите промени в Конституцията, в частта им за съдебната власт, са измислени, за да се харесаме на Брюксел. Ако искаме да има движение по съдебната реформа с консенсус и поне 180 гласа, да приемем становище, че по разпределението в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще се търси друго решение. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в събота пред бТВ.

Той отново посочи, че неговата партия е против представителите на държавното обвинение да са равни по брой с тези на парламента. По думите му става дума за ”политическо въздействие и възможност за блокиране” на работата на прокурорската колегия.

”Това е изразеното становище, макар и все ще недокументирано, на представителите на Венецианската комисия”, заяви Първанов.

По повод заканата на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев да напусне мнозинството, ако съдебната реформа бъде осакатена, Първанов заяви: ”Г-н Кънев доста пъти се заканва, че ще напусне управляващото мнозинство, но няма да го направи”.

Той коментира и лансирания от вицепремиера Меглена Кунева закон за борба с корупцията, който беше блокиран от АБВ в пленарна зала. Той подчерта, че не се притеснява да бъде проверяван, но новият антикорупционен орган ”не може да бъде комисията на министър-председателя” и трябва да е равно отдалечен.

Първанов съобщи, че с Георги Кадиев са водени разговори още преди той да обяви, че ще се впусне в битката за София – решение, заради което беше изключен от БСП. Лидерът на АБВ не пожела да каже кой кого е потърсил, но стана ясно, че е обсъждана ”ясно профилирана коалиция”.

Партията на Първанов е имала и други варианти, но преценили, че Кадиев е много добре подготвен и е в състояние да управлява Столична община.

На въпрос защо тръгват на избори с чужд кадър, лидерът на АБВ беше откровен: ”Наши-ваши, аз откъде идвам? Аз идвам от левицата, ние бяхме изгонени от лявото пространство”. По думите му у нас партиите страдат от сериозен кадрови дефицит и политиците не бива да се ”закрепостяват”.

По отношение на баланса в сегашната коалиция, той заяви, че ”стабилизиращият фактор, факторът, който дава добрият тон на общуването, е АБВ”.

Първанов разкритикува външнополитическите позиции на президента Плевнелиев, като по думите му той ”играе роля, която не е присъща на българския държавен глава – роля, която е много по-остра, много по-агресивна”.

Той даде пример с прелитането на руски самолети за Сирия през нашето небе, когато президент, премиер и ресорните министри на отбраната и външните работи са били на 4 различни позиции. Първанов отбеляза, че най-много му допаднала ”премерената, разумна, чисто човешка позиция на премиера”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?