Първанов пуска новия военен закон със страх

Първанов пуска новия военен закон със страх
Президентът Георги Първанов ще пусне новия военен закон, но с опасения от "политически контрол" над армията.

Министърът на отбраната Николай Цонев заяви пред журналисти в сряда, че е получил уверение от президента, че още утре ще подпише указ за обнародването на новия Закон за отбраната.

"Така самочувствието на българския войник от утре ще бъде още по-високо", посочи Цонев след военния парад за празника на Българската армия.

Въпреки това обаче, Първанов който миналата година заплаши да наложи вето на закона, каза, че що се отнася до гражданския контрол над армията, той си го е представял малко по-различно, а "не както е заложено сега в закона".

"Сега е по-скоро политически контрол или крие риск от политически контрол. Дай, Боже, да не съм прав", каза  Първанов.

Политическият контрол, от който се опасява Първанов, бе обаче една от целите на новия закон, за да се прекрати двувластието в отбраната. Новият военен закон урежда интегрирания модел на Министерството на отбраната, с който да се прекрати дублирането на функции между политическото и военното ръководство на въоръжените сили, което означава за пръв път да бъдат орязани правомощията на Генералния щаб. Той вече ще се нарича Щаб по отбраната и ще е част от централната администрация на министерството, на практика подчинен и на зам.-министрите, което дава възможност за политическа намеса в професионалното ръководство на армията.

Държавният глава коментира още, че новият закон може да бъде една солидна основа за по-нататъшното развитие на Българската армия. По думите му обаче има някои моменти, които трябва да се обмислят по-внимателно при изпълнението на закона.

Първоначалният вариант на текстовете на документа, изготвени от екипа на Цонев, бе остро критикуван от президента Георги Първанов миналата година заради орязването на правомощията му като главнокомандващ и принизяването на Генералния щаб до един "апендикс". Тогава президентът заплаши и с налагане на вето.

Впоследствие Николай Цонев бързо се "поправи" и върна правомощията на президента. Текстовете за интегрирания модел, които орязват властта на Генщаба, обаче останаха.

Министър Цонев отчете, че финансовата криза няма да се отрази на плановете на модернизацията на Българската армия, тъй като разчетите са направени в средата на миналата година. Запитан как определя състоянието на армията, Цонев бе лаконичен: "Колкото и нескромно да звучи, го определям като отлично".

Далеч по сдържан в оптимизма си бе обаче президентът Георги Първанов. Той заяви, че ни "предстои още много, за да постигнем онези оперативни способности, с които да отговорим на формиращата се нова стратегическа визия на Алианса".

"Сега, когато говорим за реформи - тези реформи трябва да бъдат насочени към постигане на по-добър живот за военнослужещите офицери, войници, сержанти и техните семейства. Това предполага държавници и командири да насочат сили в подбора, подготовката, развитието на личния състав. Повече от всякога имаме нужда от високо качество във формирането на Българската армия", допълни Първанов.

"Това означава да имаме ясен разчет за онова, което трябва да дават нашите въоръжени сили за реакция на конфликтите", посочи президентът. .

Според Първанов "глобалната криза засяга и нас, българите - трябва добре да преценим къде и как да насочваме своите ресурси. Най-важното е така да разчетем своите сили, че те да бъдат насочени основно за гарантиране сигурността на българския войник, където и да е той, тук или на мисия в чужбина", смята Първанов. По думите му и днес българската армия е символ на "морал и почтеност".

След парада началникът на Генералния щаб на БА ген. Златан Стойков заяви, че въвеждането на интегрирания модел няма да доведе до значителни съкращения в личния състав. Очаква се около 60 офицери от Генщаба да бъдат съкратени, а около 15 пенсионирани. Възможно е и преместването на офицери от Генщаба по поделенията в страната.

"Удовлетворен съм от закона. Много пъти съм казвал, че като страна членка на НАТО трябва да въведем един прозрачен кадрови модел и социален статус за военнослужещите. Правомощията на началника на Генералния щаб са на 95% съхранени", посочи Стойков.

Приемането на интегрирания модел се извърши с мълчаливата подкрепа на Стойков, който не даде рамо нито веднъж на критиките срещу закона, които идваха от "Дондуков" 2.

Ген. Златан Стойков, чийто три годишен мандат изтича в края на май, коментира, че за него е важна генералската чест, а не мандата. "За мен е важно доверието и уважението, а мандатът решава министърът на отбраната, министър-председателят и президентът", добави Стойков.

Във военните среди се коментира неофициално, че мандатът на Стойков вероятно ще бъде удължен за още една година. Ако това не стане, с най-големи шансове за поста са ген. Галимир Пехливанов, зам.-началник на Генщаба по операциите и подготовката, или командващият на военно-въздушните сили ген. Симеон Симеонов.

В традиционния военен парад по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия - 6 май, за пръв път участваха представителни подразделения и военни духови оркестри от страни от ЕС, САЩ, Русия, Украйна и Молдова.

За пръв път по време на парада "дефилираха" новият военнотранспортен самолет "Спартан" и новите бронирани джипове “Хамър”, които бяха предоставени на страната ни от САЩ за участието на наши части в многонационалните сили в Ирак.

Споделяне

Още по темата

Още от България