Най-висшият генерал вече няма да е подчинен на президента

Най-висшият генерал вече няма да е подчинен на президента
Началникът на отбраната няма да е пряко подчинен на президента, въпреки че ще продължи да бъде назначаван от него. Това решиха депутатите като приеха в петък на второ четене текстове от промените във военния закон.

В пленарна зала бе отхвърлено предложението на БСП да се запази подчинеността на най-висшия военен и на президента освен на военния министър. От левицата обявиха, че промените в закона съществено орязват правомощията на държавния глава като върховен главнокомандващ и не изключиха възможността Георги Първанов да наложи вето.

Лидерът на БСП Сергей Станишев посочи, че държавният глава разполага с "достатъчно капацитет в неговата администрация, за да се направи точна оценка на последиците от приемането на тези промени в закона". Според БСП се орязват и пълномощията на самия началник на отбраната.

Николай Младенов коментира обаче, че няма никакво ограничаване на правомощията на президента, които са ясно фиксирани в Конституцията.

Промените в закона въвеждат и ред антикорупционни текстове и пренаписват т.нар. интегриран модел на военното министерството, който има за цел да бъде избегнато дублирането на функции между политическото и професионалното ръководство.

Ревизията на закона влезе в пленарна зала само няколко месеца, след като тройната коалиция го прие "спешно" в края на мандата си. Документът осигури куп социални придобивки за военнослужещите, а военният министър получи правото да открива детски градини. Текстовете, регламентиращи правомощията на държавния глава като главнокомандващ, не бяха засегнати след остра реакция на президента Георги Първанов. Законът въведе и интегрирания модел, но новото ръководство на МО обяви моделът за неработещ и пренаписа текстовете, като се въвежда и нова длъжност в МО - "постоянен секретар по отбраната”.

Промените орязват военните от евтини апартаменти, подаръци и бизнес. Според лидера на БСП Сергей Станишев обаче отпадането на "социалния модул" цели бързото редуциране на Българската армия. Според БСП неслучайно в закона е записано, че армията е до 32 000 души, тъй като се планира рязко намаляване на състава на БА.

Военният министър вече обяви планове за редуциране на раздутата администрация на МО и евентуални съкращения във въоръжените сили.

Сред промените са и редица антикорупционни текстове. Военните няма да имат право да приемат "подаръци, дарения, пътувания, настанявания в хотел, оказване на гостоприемство", които биха повлияли върху изпълнението на служебните им задължения. Те могат да приемат само служебни подаръци на стойност до 50 на сто от минималната работна заплата за страната, която в момента е 240 лева, и то само веднъж в годината. Първоначално правителството бе записало в проекта подаръкът да бъде на стойност до 50 лв.

Промените осигуряват възможност обезщетенията при пенсиониране на военнослужещите да се изплащат при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната и да отпадне 45-дневния срок. Промяната се налага заради затрудненото финансово положение на министерството към момента, което налага дължимите средства за обезщетения при пенсиониране да се изплащат разсрочено.

Според Ангел Найденов от Коалиция за България тези текстове едва ли ще действат само в рамките на 2010 г., когато се очакват финансовите затруднения.

Промените възстановяват още договорното начало във военната служба и намаляват пределната възраст за военна служба на войниците от 49 на 45 години, на генерал-майорите - от 60 на 58 и на генерал-лейтенантите - от 60 на 59.

Гласуването на промените продължава и следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?