Първата тръба на "Турски поток" ще заработи в края на 2016 г.

Първата тръба на "Турски поток" ще заработи в края на 2016 г.

Първата тръба на морския газопровод "Турски поток" от Русия до западна Турция ще заработи след година и половина – в края на 2016 г., предаде руската агенция Интерфакс в четвъртък.

Тя цитира прессъобщение на руската компания "Газпром" за преговори между министъра на енергетиката на Турция Танер Йълдъз и президента на руския концерн Алексей Милер, който заявил, че "днес се състояха много конструктивни и важни разговори, в които е постигната договореност за въвеждането в експлоатация и доставките на газ по "Турски поток" през декември 2016 г.". Той уточнява, че графикът на работа на "Газпром" по проекта ще е съобразен със сегашните договорености.

Първата тръба на газопровода ще е предназначена за доставките в западната част на Турция, които ще заменят транзита на руски газ през Украйна (и съответно България – бел. ред.). Следващите три тръби на газопровода се планира да заменят доставките на руски газ през Украйна за Централна и Южна Европа, посочва изданието.

Според Европейската комисия обаче това е промяна в договорите с европейските партньори на точката на доставките на руския газ от украинската граница на турско-гръцката. С което те надали ще се съгласят, освен ако "Газпром" не им предложи в замяна отстъпки в цената на газа, която и без това пада заради цената на петрола.

Информацията за сроковете за пуска на "Турски поток", който замени проекта "Южен поток" за газопровод по дъното на Черно море през България, Сърбия и Унгария до Австрия, идва дни след медийни публикации в Русия, че преговорите с Русия по проекта са зациклили заради неразбирателство между "Газпром" и турската държавна БОТАШ по отстъпките в цената на газа.

Освен това преди седмица европейският комисар по конкуренцията Маргарет Вестагер не изключи възможността Брюксел да започне проверка дали сключените споразумение за "Турски поток" отговарят на европейските антимонополни правила.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес