Патриарх Неофит: Хиляди братя и сестри се нуждаят от грижа, съчувствие и любов

Патриарх Неофит: Хиляди братя и сестри се нуждаят от грижа, съчувствие и любов

"В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания. В светите Рождественски дни с особена сила да осъзнаем, че около нас хиляди наши братя и сестри се нуждаят от грижа, от съчувствие и най-вече от любов. Честито Рождество Христово, благословена и мирна 2014 година!"

Това каза патриарх Неофит в свое специално празнично обръщение към българите във вторник пред Дарик радио. На Бъдни вечер той ще води празничното вечерно богослужение в 18.00 часа в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

"Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител: Дойдете при мен всички отрудени и обременени и аз ще ви успокоя. Да се изпълнят душите ни с вяра и с тази наистина детска радост и блажен мир, които споходили някога простите пастири, когато чули благата вест и ангелското словословие - слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение", каза още патриархът на Българската православна църква.

Своята първа литургия отслужи във вторник сутрин новоизбраният Варненски и Великопреславски митрополит Йоан. Въдвореният в понеделник владика бе посрещнат тържествено в храма. Днешната литургия е по-особена, защото съчетава в едно сутрешна, вечерна и света Василиева литургия.

На богослужението присъстваха свещеници от цялата епархия, представители на местната власт и много миряни, като след края му бяха прочетени приветствени слова. До неделя митрополит Йоан ще отслужи литургии и в останалите духовни околии в епархията - Шумен, Търговище, Провадия и Добрич.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?