Пациентски организации поискаха търг и за ин витро медикаментите

Пациентски организации поискаха търг и за ин витро медикаментите

Медикаментите за стимулация при ин витро процедури, заплащани от държавния Фонд за асистирана репродукция, да се купуват чрез централизиран търг на здравното министерство, за да се избегне порочната практика клиниките да ги купуват и отчитат с големи разлики в цените. За това настояха във вторник пациентските организации “Заедно с теб“ и “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“.

Пенка Георгиева от “Заедно с теб“ обясни, че в момента половината от финансирането, което достига до 5000 лева за един опит, отива за медикаменти, като трийсетте клиники купуват на различни цени. Според нея за да се спестят публични средства и да има възможност повече двойки да получат финансиране, медикаментите трябва да се купуват от МЗ чрез централизирана поръчка.

Миналата седмица одит на Сметната палата разкри нередности във финансираните от държавата ин витро процедури като забавено финансиране на процедурите, лоша отчетност на клиниките и липса на прозрачни данни за успеваемостта.

Друго предложение на пациентските организации е част от средствата при неуспешни опити за зачеване да бъдат възстановявани обратно във Фонда за асистирана репродукция.

Мариана Александрова от сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ посочи, че двойките, претърпели неуспех при инвитро процедури, са 8-10 пъти повече от успелите. “Не се търсят причините за неуспешните опити и не се прави анализ, много често лисва пълна епикриза и най-вече на приеманите лекарства по време на подготовката на пациента за процедурата, не се издават документи от прегледите“, каза Александрова.

Тя посочи, че това пречи на двойките да потърсят лечение в чужбина при неуспешни опити тук, тъй като са принудени да започнат от нулата, без да има върху какво да стъпят като изследвания и документация.

Пациентските организации заявиха, че цитираните 28 процента успеваемост на ин витро центровете у нас от доклада на Сметната палата всъщност не са точни, и този процент е на половина по нисък. Те го обясняват с това, че се броят децата родени инвитро, а трябва да се броят забременелите жени, тъй като обикновено забременелите инвитро жени раждали по две деца. Така че пациентските организации настояват да има регистър на родилките, регистър на донорските яйцеклетки, както и да има публичен достъп за успеваемостта на клиниките, които работят с Фонда за асистирана репродукция.

Освен това те настояха за оставката на директора на Центъра за асистирана репродукция д-р Мария Георгиева.

Георгиева обаче беше защитена по-късно във вторник от друга пациентска организация “Зачатие“.

“Сдружение "Зачатие", като организация на българите с репродуктивни проблеми, изразява удовлетворение от дейността на Центъра за асистирана репродукция и неговото ръководство. Това е една от структурите, която извоювахме с обединените усилия на политици, общественици, лекари и пациенти, и която наистина работи в полза на пациентите. Категорично възразяваме срещу опитите за очерняне на Фонда за асистирана репродукция чрез несъстоятелни и неаргументирани твърдения от страна на отделни лица, които нямат връзка с проблематиката и търсят единствено медийна популярност“, заявиха от сдружението.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?